ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці адвокат вимагає від журналістів видалити матеріал про його клієнтку

У Вінниці адвокат Михайло Середенко надіслав місцевому медіа “Ми – Вінничани” запит з вимогою видалити матеріал про його клієнтку Аліну Бакай, героїню публікації видання. Також він вимагає вибачень та надати джерела інформації журналістів.

Про це представнику Інституту масової інформації у Вінницькій області повідомив засновник “Ми – Вінничани” Віталій Дужак.

На сайті видання 2 січня цього року вийшов матеріал під назвою “За що судять вінницьку фітнес-діву і до чого тут екснардеп Кудлаєнко”. Героїня публікації – Аліна Бакай. Журналісти стверджують, що вона розмістила оголошення про продаж джгутів-турнікетів, які були гуманітарною допомогою, на сайті OLX, а також запропонувала одному з покупців придбати турнікети на загальну суму в понад 600 тис. грн. Також у публікації йдеться про те, що Вінницький міський суд узяв Аліну Бакай під варту з одночасним визначенням застави в розмірі 208 тис. грн. Цього ж дня застава була внесена і дівчину було звільнено з-під варти під особисті зобов’язання.

Адвокат Середенко у своєму запиті до журналістів від 31 січня 2024 року зазначає, що видання оприлюднило персональні дані Аліни Бакай та фото з нею без її дозволу та згоди. На думку адвоката, це є протиправним, оскільки оприлюднювати такі дані можна лише в разі набрання чинності вироку суду щодо неї або ухвалення постанови в справі про адміністративне правопорушення чи за її згодою. 

Крім того, адвокат Середенко в запиті висунув низку вимог до журналістів. Зокрема, він вимагає надати перелік та посилання на джерела інформації, використані в публікації, видалити оприлюднену інформацію та публічно перепросити на сайті перед Аліною Бакай.

Це все він вимагає “у зв’язку із порушенням її немайнових прав на використання імені, особистої фотографії та недоторканості ділової репутації та спричинення маральної (орфографію збережено. – Ред.) шкоди…”.

Також він вимагає “заборонити… публікувати інформацію про кримінальне провадження за обвинуваченням Бакай Аліни Миколаївни у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст.  201-2 КК України”. 

Крім того, адвокат вимагає надати копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо реєстрації громадської організації “Ліга справедливості України” й копію свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.

Як розповів засновник сайту “Ми – Вінничани” Віталій Дужак, на запит адвоката вони поки ніяк не відреагували. “Будемо по ходу розбиратися, якщо будуть щось робити”, – сказав він.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що адвокатський запит необхідний адвокату для надання правничої допомоги клієнту і на його підставі він не може вимагати в ньому заборонити якісь дії або, навпаки, вчинити їх.

“Якщо документ підписано як “адвокатський запит”, то не зрозуміло, на якій підставі адвокат може вимагати в ньому заборонити якісь дії або, навпаки, вчинити їх. Також не зрозуміло, на якій підставі вимагається вибачення, воно передбачене лише як санкція до неповнолітніх у Кодексі про адмінправопорушення. Щодо надання джерел інформації, то, за нормами журналістської етики, вони мали б бути в матеріалі. Можливо, він плутає інформацію з якимись оціночними судженнями, і в такому разі їхнім автором є журналіст, який писав статтю, або зацитована особа”, – зазначив юрист. 

Роман Головенко нагадав про право журналіста не розкривати джерела інформації, що йому надається Законом “Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста”. 

Також юрист додав, що адвокат не пояснив, як інформація з Єдиного держреєстру юросіб та свідоцтво про держреєстрацію необхідні для надання правничої допомоги клієнту. 

За словами Головенка, адвокат може отримати самостійно інформацію з Єдиного держреєстру про юридичну особу, оскільки вона доступна кожному на сайті ЄДР з можливістю отримати дані в електронному документі після внесення плати. Водночас щодо свідоцтва на друковане видання, то доступ до цього реєстру зараз обмежений.

Liked the article?
Help us be even more cool!