ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув'язнений в окупованому Криму журналіст Єсипенко став лауреатом премії PEN America

20.04.2022, 09:22
Фото – crimean-solidarity.org
Фото – crimean-solidarity.org

Український журналіст Владислав Єсипенко, затриманий в окупованому росією Криму в березні 2021 року та засуджений до шести років колонії загального режиму, отримає нагороду Американського ПЕН Barbey Freedom to Write 2022 року. 

Церемонія нагородження відбудеться 23 травня в Американському музеї природознавства на Мангеттені, повідомляє PEN Ukraine.

Відзнаку Владислава отримає його дружина, Катерина Єсипенко.

“У дні, що передували затриманню Єсипенка, він знімав на вулицях окупованого Криму сюжет про те, як окупація змінила життя на півострові. Він працював над матеріалами різної тематики: висвітлював підвищення цін, конфіскацію приватної власності, життя кримських татар, а також екологічну кризу, яку Росія принесла в Крим після 2014 року”, – зазначили в PEN Ukraine.

Премія Американського ПЕН Barbey Freedom to Write Award була заснована 1987 року. Її вручають письменникам та митцям, увʼязненим за їхню роботу. Одним з лауреатів відзнаки 2017 року став український кінорежисер Олег Сенцов. Його звільнили з російської в'язниці через два роки після отримання нагороди.

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого підконтрольний росії Сімферопольський районний суд засудив фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму.

Низка українських правозахисних та медійних організацій засудила ув’язнення журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка в тимчасово окупованому Криму та вимагає від влади рф негайно його звільнити.

15 лютого російські прокурори в окупованому Криму запросили для журналіста 11 років позбавлення волі в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

15 липня 2021 року в підконтрольному росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі Владислава Єсипенка. Його звинуватили за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК росії. 

10 березня 2021 року співробітники ФСБ росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!