ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд залишив без змін вирок щодо нападу на журналіста в Житомирі

18.03.2024, 17:50
Оксана Трокоз

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду залишив без змін вирок у справі про напад на журналіста програми розслідувань "Антирейтинг" Олександра Крижанівського в серпні 2021 року.

Про це представниці ІМІ в Житомирській області повідомив сам Крижанівський, який 18 березня був присутній на судовому засіданні.

Прокуратура оскаржувала ухвалу Житомирського апеляційного суду від 19 вересня 2023 року (тоді прокуратура просила скасувати вирок Корольовського районного суду міста Житомира, який 23 серпня 2023 року визнав невинуватим та виправдав охоронця, обвинуваченого в перешкоджанні та погрозах журналісту Олександру Крижанівському).

Раніше журналіст Олександр Крижанівський розповідав ІМІ, що для нього було принциповим домогтися, щоб нападника покарали саме за перешкоджання професійній діяльності журналіста. Після рішення апеляційного суду, який залишив скаргу без задоволення, він вирішив зупинити боротьбу, оскільки витратив на судову тяганину багато часу та грошей, але прокуратура Житомирської області подала касацію.

Як повідомляв ІМІ, в Житомирі 19 серпня 2021 року охоронець приватних забудов на набережній річки Тетерів схопив дерев’яну палицю і почав виганяти журналіста Олександра Крижанівського та оператора, висловлюючи погрози й лаючись. Журналісти зафіксували все  на відео.

Житомирська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження через погрозу насильством журналістам (ч. 1 ст. 345-1 КК України).

Корольовський райсуд Житомира визнав невинуватим та виправдав охоронця. Згідно з вироком суду, обвинувачений стверджував, що не знав, що потерпілий є журналістом, оскільки той не назвався, не показав посвідчення та не мав на одязі прескарти.

Натомість потерпілий вважав, що охоронець міг дізнатися, що він журналіст, бо під час телефонної розмови в його присутності назвався "редактором", а ще відкрито проводив відеознімання.

Liked the article?
Help us be even more cool!