ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄСПЛ визнав, що посадовці протиправно не надали інформації головреду "Четвертої влади"

05.09.2023, 12:04
Фото – Четверта влада
Фото – Четверта влада

Європейський суд з прав людини визнав протиправними рішення українських судів, які вирішили, що посадовці Рівненської ОДА і Верховної Ради правомірно не надали публічної інформації головному редактору “Четвертої влади” Володимиру Торбічу. 

Про це повідомляє “Четверта влада”.

Видання повідомляє, що ще 2011 року Володимир Торбіч звернувся із запитом до Рівненської ОДА, в якому просив надати інформацію щодо виплат премій працівникам адміністрації за 2009–2011 роки. Частина управлінь відповіла на запити належно, але деякі взагалі не надали жодної інформації. Тоді головред видання звернувся до суду, щоб оскаржити відмови. 

Також у 2012 році Верховна Рада не надала Володимиру Торбічу копії декларацій деяких народних депутатів з Рівненщини, які він просив у запиті. Йому вдалось отримати декларації лише восьми депутатів, які дали на це дозвіл. У відповіді вказали, що ще чотири декларації є у відкритому доступі.

Головред оскаржував ненадання доступу до публічної інформації в судах. Справу в Україні розглядали 2012 року Рівненський окружний адміністративний та Житомирський апеляційний адміністративний суди. Обидва суди скаргу відхилили, вирішивши, що поширення інформації про зарплати й премії працівників ОДА та копій фінансових декларацій народних депутатів України порушить законодавство про захист персональних даних. 

Крім того, Торбічу у відкритті касаційного провадження відмовив Вищий адміністративний суд.

Журналіст також спробував оскаржити відмову Верховної Ради в суді. Справу розглядали в Києві. Однак суди всіх інстанцій відхилили скаргу, пояснивши це тим, що декларації містять не лише дані про парламентарів, а й про членів їхніх сімей.

Не погодившись із рішеннями українських судів, Володимир Торбіч поскаржився до Європейського суду з прав людини. Його інтереси представляла адвокатка, медіаюристка Людмила Опришко.

Український уряд, даючи пояснення Європейському суду з прав людини, стверджував, що редактор зловживав своїм правом на подання скарги, бо на перший запит ОДА відповідь фактично надала. Крім того, Володимир Торбіч, мовляв, ніколи не користувався отриманою інформацією, як і ніколи не пояснював у запитах, навіщо йому запитувана інформація.

Однак у рішенні ЄСПЛ ідеться, що національне законодавство не вимагає пояснювати причини отримання інформації. Крім того, зі звернень редактора до національних судів можна зрозуміти, що інформація йому була потрібна, щоб розслідувати використання бюджетних коштів.

Тому Європейський суд з прав людини не має сумнівів, що запитувана інформація була необхідна для реалізації його права на отримання та поширення суспільно важливої інформації.

Володимир Торбіч просив ЄСПЛ лише встановити факт порушення та не висував жодних інших вимог, зокрема щодо відшкодування витрат і збитків.

Міністерство юстиції України надіслало офіційне підтвердження перемоги Володимира Торбіча до ЄСПЛ.

Його неофіційний переклад на замовлення “Четвертої влади” можна почитати за посиланням.

Анна Калаур, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!