ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Южненська міськрада ухвалила рішення про реформування комунального каналу в публічне медіа

Южненська міська рада Одеської області ухвалила рішення реформувати місцевий комунальний телеканал “Студія “МИГ” у публічне аудіовізуальне медіа відповідно до вимог Закону України “Про медіа” та затвердила його новий статут.

Таке рішення міськрада ухвалила 29 березня під час своєї чергової сесії, повідомила представнику Інституту масової інформації в Одеській області директорка телеканалу Ольга Годовенко.

За словами директорки каналу, це рішення є історичним, оскільки канал – перше в Україні підприємство, яке  розпочало реалізацію норм цього закону.

“Ми маємо напрацювати покроковий алгоритм, який надалі дозволить іншим комунальним підприємствам пройти цей шлях швидше і простіше. Крім нас, ще п'ять телеканалів мають реорганізуватися першими. Вони так само, як ми, пройшли конкурс, який проводила Національна асоціація медіа. Медіаюристи НАМ здійснюють юридичний супровід, допомагають з документами та проводять консультації не лише з нами, але й з представниками місцевих органів влади”, – розповіла Ольга Годовенко.

Позитивному рішенню депутатів передувала онлайн-зустріч з ними членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, представників НАМ та Антимонопольного комітету, на якій були надані детальні роз’яснення суті реформування комунальних медіа в публічні, зазначає Нацрада. 

Як зауважив під час цієї зустрічі член Нацради Олександр Бурмагін, реформування комунальних медіа в публічні є останнім кроком у доволі тривалому процесі реформування державних медіа в Україні. За його підсумком, країна досягне тієї мети, коли в державних агентів – органів місцевого самоврядування, державних органів – немає (за дуже незначним винятком) своїх медіа.

На думку директорки телеканалу “Студія “МИГ” Ольги Годовенко, з реалізацією норм нового Закону “Про медіа” для їхньої редакції фактично нічого не зміниться, адже концепція публічного медіа відповідає тим соціальним завданням, які телекомпанія виконувала протягом 27 років роботи.

“Наприклад, прямі трансляції засідань та виконавчого комітету канал Южненського телебачення здійснює вже понад 15 років. Зараз на каналі виходить понад 20 телепроєктів, які концептуально відповідають умовам публічного медіа, що прописані в законі. Є новини, прямі трансляції пленарних засідань сесій, передачі в прямому ефірі, де гості можуть дискутувати щодо соціально-економічного та культурного розвитку громади”, – розповіла Годовенко. 

Крім того, додала вона, канал Южненського телебачення входить до системи оповіщення міста, тому з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони регулярно повідомляють в ефір про сигнали повітряної тривоги. 

Також, за словами Ольги Годовенко, у редакції з’явилися сподівання на позитивні зрушення у фінансових питаннях, оскільки через війну була втрачена значна частина доходу, а реформа дозволить телекомпанії брати участь у грантових проєктах.

Що говорить Закон України "Про медіа" про реформування комунальних медіа 

Закон України “Про медіа” забороняє органам місцевого самоврядування мати власні телеканали.

Так, згідно зі статтею 21 цього закону “Вимоги до суб’єктів у сфері аудіовізуальних медіа”, “суб’єктом у сфері аудіовізуальних медіа не може бути особа, до структури власності якої входять державні органи, органи місцевого самоврядування, їх об’єднання, крім винятків, передбачених законом, політичні партії, їх структурні підрозділи, а також юридичні особи, засновані такими суб’єктами, крім наукових установ, закладів освіти та закладів культури.

Зазначені обмеження не поширюються на публічні аудіовізуальні медіа та на суб’єкт у сфері парламентського мовлення”.

Перетворення комунальних телеканалів на публічні аудіовізуальні медіа передбачене п. 38 прикінцевих і перехідних положень закону, крайній термін такого перетворення відтерміновується у зв'язку з дією воєнного стану, але це не перешкоджає окремим суб’єктам почати перетворення вже зараз за власним бажанням.

Liked the article?
Help us be even more cool!