ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Загрози в цифровому просторі та самозахист": у Медіабазі Миколаєва відбувся тренінг із кібербезпеки для медійників

Тренінг із кібербезпеки для журналістів відбувся в журналістському хабі Інституту масової інформації “Медіабаза.Миколаїв”. Учасники дізналися про збільшення загроз у цифровому просторі та самозахист користувачів в інтернеті.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Медіабази Миколаєва.

Тренер, старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області департаменту кіберполіції Національної поліції України Максим Гусар, пояснив:  вразливість людини в цифровому просторі створює певне підґрунтя для кіберзлочинців. Якщо виявлять слабке місце, можуть заволодіти конфіденційною інформацією. 

“Якщо будь-який ваш пристрій ідентифікували, занесли в програмне забезпечення, усі ваші дані зберігаються. Тому важливо пристрої оновлювати. У кожного пристрою, якщо не оновлювати його, виникають з часом вразливості, наприклад випустили оновлення на айфон, але через певний додаток надіслали якийсь сертифікат, через який можна отримати доступ до пристрою. Потрібно завжди мати актуальну останню інстальовану систему”, – розповів Максим Гусар.

За його словами, останнє оновлення також не дасть можливості зловмиснику, до якого потрапив ваш телефон, заволодіти даними пристрою. До речі, користувачам операційної системи iOS пощастило більше: система влаштована так, що майже жодним чином отримати доступ до даних дистанційно неможливо.

“Майже до всіх пристроїв на Android можна отримати доступ. Є файли з розширенням .apk, можна згенерувати код у такий спосіб, щоб отримати доступ. Наприклад, вам надійшов лист на електронну пошту від колеги або від адміністрації, людина завантажує листа і передає свої дані. Всі віруси працюють так, що ви маєте надати їм доступ. Коли ви відкриєте файл, вам поставлять питання, відкривати його чи ні. Щоб вплинути на систему користувач має дати доступ”, каже експерт.

Крім вірусних програм та фішингових атак, є фактор використання небезпечної мережі Wi-Fi. Максим Гусар пояснює: якщо користувачі під'єднаються до ненадійних або незахищених мереж Wi-Fi, їхні дані можуть наразитися на ризик перехоплення трафіком.

Усі ці методи кіберзлочинці використовують для отримання доступу до інформації на пристроях користувачів і використовують їх у злочинних цілях, таких як крадіжка особистої інформації, фінансових даних або використання пристроїв як ботнету для вчинення масштабних кібератак.

Для уникнення загрози експерт радить:

  • створення складних паролів та двофакторної аутентифікації для своїх мереж: це ускладнить завдання зловмисникам, які намагаються отримати доступ до вашого облікового запису;
  • стабільне оновлення програмного забезпечення;
  • обережність у використанні невідомих посилань в електронних листах;
  • використання антивірусного програмного забезпечення – антивіруси допоможуть виявити та блокувати шкідливе програмне забезпечення;
  • захист власної Wi-Fi мережі за допомогою пароля та шифрування;
  • резервні копії даних допоможуть відновити інформацію в разі успішної кібератаки або випадкового видалення.
Liked the article?
Help us be even more cool!