ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зараз бачимо три ключові напрямки розслідувань щодо нападів на медіа – директорка ІМІ

17.05.2023, 11:57
Оксана Романюк 2 грудня на медійній конференції "Східне партнерство ЄС" у Празі. Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода
Оксана Романюк 2 грудня на медійній конференції "Східне партнерство ЄС" у Празі. Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода

Підтримка українських медіа міжнародними організаціями є підтвердженням того, що незалежна українська журналістика існує і вона потрібна суспільству.

Про це  17 травня під час пресконференції "Підсумки роботи "Репортерів без кордонів" в Україні" зазначила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

"Ми сподіваємося, що цей візит також надасть поштовх розвитку і підтримці незалежних українських медіа", – сказала Романюк.

Вона розповіла, що протягом кількох останніх днів разом із представниками міжнародної організації "Репортери без кордонів" зустрілася з представниками влади. На цих зустрічах говорили про взаємодію щодо нападів на журналістів.

"Зараз ми бачимо три ключові напрямки в плані розслідувань. Перше – розслідування воєнних злочинів проти медіа, проти журналістів. Станом на сьогодні ми зареєстрували понад 500 таких випадків. Понад 230 редакцій українських медіа закрилися", – розповіла директорка Інституту масової інформації.

За її словами, другий визначений напрямок – це розслідування злочинів проти журналістів, вчинених українськими агресорами. Зокрема, йдеться про медійників, які зазнали нападів з боку священників чи парафіян під час висвітлення нещодавніх подій на території Києво-Печерської лаври. Тоді ІМІ зафіксував п'ять випадків перешкоджання журналістській діяльності.

"Минулого тижня в Полтаві від нападу постраждала журналістка. Попри те що зараз шалена кількість справ, величезне навантаження на слідчих, але ми закликаємо справи нападів на журналістів зробити пріоритетними й розслідувати їх оперативно", – зазначила Оксана Романюк.

За її словами, третій напрямок роботи – покарання для пропагандистів. Зокрема, 16 травня ІМІ опублікував нове дослідження про те, що досі доступні 46 YouTube-каналів, на яких закликають знищувати українців, закликають до їхнього геноциду.

"Це такі канали, як "Звезда". Я думаю, немає сенсу пояснювати, що це таке. "Спас", "Царьград" і так далі…" – сказала Оксана Романюк.

Вона зауважила, що водночас українські медіа постійно отримують зауваження щодо журналістських репортажів про війну.

Liked the article?
Help us be even more cool!