ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісту "Четвертої влади" погрожують прострелити коліна (оновлено)

23.01.2024, 13:46
Ганна Калаур

Журналісту видання “Четверта влада” Дмитрові Домащуку погрожує “прострелити коліна” ветеран АТО Анатолій Фатєєв. На таку погрозу ветерана фактично підбурила публікація директорки рівненського комунального закладу “Будинок ветеранів”, волонтерки Вікторії Шинкаренко.

Про це 22 січня повідомив головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч у блозі на сайті агенції. 

Журналіст Дмитро Домащук розслідує ймовірний непрозорий збір коштів рівненських благодійників. Зокрема, він перевіряє, як збирає кошти в рівненських супермаркетах і чи звітує про надходження громадська організація “Допомога армії Рівне”, директоркою якої є Вікторія Шинкаренко. 

Володимир Торбіч зазначає, що редакція взялася за тему після звернення одного з ветеранів, який надіслав фото банки для збору коштів у рівненському супермаркеті з лого ГО “Допомога армії Рівне” та лого комунального закладу “Будинок ветеранів”. На думку ветерана, надходження неконтрольовані й ними розпоряджаються непрозоро.

Оскільки обидві організації, якими керує Шинкаренко, не надали редакції звітів чи іншої інформації про використання коштів, журналісти почали звертатися до супермаркетів, у яких встановлювали скриньки й банки для пожертв. Журналіст Дмитро Домащук почав відвідувати ці супермаркети, щоб зібрати інформацію. Про свої знахідки “Четверта влада” обіцяє розповісти в розслідуванні. 

На роботу журналістів Вікторія Шинкаренко відреагувала постом у фейсбуці, де описала поведінку Домащука як агресивну. Також вона додала скрин зі сторінки Дмитра Домащука у фейсбуці. 

скриншот Четверта влада, погрози журналісту

Скриншоти сторінки Дмитра Домащука з допису Вікторії Шинкаренко у фейсбуці. Джерело – “Четверта влада” 

Власне, цей скриншот, опублікований без пояснення, обурив користувачів через зображення на ньому символіки Росії в привітанні з “23 фєвраля”. Якщо знайти цей допис у фейсбуці Дмитра Домащука, можна переконатися, що він опублікував скрини з привітаннями росіян з “23 фєвраля” від японської компанії, щоб закликати її припинити співпрацю з РФ. 

Натомість у деяких користувачів, які бачили пост Шинкаренко, склалося  враження, що журналіст опублікував у себе у фейсбуці привітальні листівки, і вони почали писати образливі коментарі, а дехто – надсилати повідомлення. 

Зокрема, ветеран АТО, учасник бойових дій Анатолій Фатєєв написав журналісту в месенджері таке: “Якщо попадешся мені коли-небудь – коліна прострелю”. На запитання журналіста, в чому проблема, той відповів: “Дивись фото зверху, любітєль 23 фєвраля”.

скриншот Четверта влада, погроза журналісту

Скриншот листування Анатолія Фатєєва з Дмитром Домащуком. Джерело – “Четверта влада” 

Головний редактор Володимир Торбіч вважає, що погрози ветерана мають ознаки злочину “Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності” (частина 1 статті 345-1 Кримінального кодексу України – до трьох років позбавлення волі). “А підбурює до цього Віта Шинкаренко – посадова особа комунального підприємства Рівненської міської ради”, – пише Торбіч. 

Також він зазначає, що редакція не звертатиметься до поліції, якщо ветеран перепросить за погрози.

Вікторія Шинкаренко вже відреагувала на блог Володимира Торбіча у фейсбуці. “Все, що ви напишете про журналіста “Четвертої влади”, буде називатись оббріхуванням, цькуванням, погрозами і введенням в оману”, – йдеться в дописі. 

Натомість Володимир Торбіч зазначив у блозі, що від Віти Шинкаренко “Четверта влада” досі чекає відповіді на запит або пояснення, чому вона відмовляється надавати копії всіх актів вилучених коштів з банок.

Оновлено о 14:16. Як повідомив регіональній представниці ІМІ Володимир Торбіч, ветеран АТО перепросив за свої слова. 

Liked the article?
Help us be even more cool!