ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фейки про Вінницю: сосиски тільки українською

Фейки – неодмінна складова війни, піхота інформармії. Фейки про Вінницю – окремий розділ російської брехні.

Інститут масової інформації вже робив огляд фейків про Вінницю, які ширилися мережею. Також досліджували питання і щодо якості місцевих тг-каналів, які охоче беруть собі російське сміття і, не фільтруючи, виливають його своїй аудиторії.
 
Цього разу подивимось, що писали ворожі пабліки про Вінницю в першому кварталі 2023 року. До ворожих зараховано відверто проросійські інформаційні смітники, які мають на меті не інформувати аудиторію, а закачати в неї чергову порцію пропаганди.

 

Вінниця, Волинь і брехливі влучання

Кожна людина в Україні знає, що адмінцентр Волинської області – Луцьк, а Вінницької, відповідно, Вінниця. Але не російські пропагандисти. Їхній інтелектуальний рівень настільки потужний, що досі не можуть відрізнити Волинь і Вінниччину. Яскравий приклад – фейк від "украина.ру".
 
 
Мало того що сама інформація є брехнею (обшуки в голови Волинської поліції були, але ніхто його не затримував), так ще й сплутати Луцьк з Вінницею – це потрібно мати не тільки інтелект, але й талант.
 
І якщо з розумовим рівнем фейкоробів-географів зрозуміло, то от фейкороби-воєнкори – то сум не менший. 
 
У середині березня ворожий дрон влучив у житлові будинки на Вінниччині. Загинуло двоє цивільних, ще кілька людей опинились у лікарні. Що роблять пропагандисти? Вони кажуть, що "ми всіх військових знищили". Фейкороби пишуть, що рознесли вщент аеропорт "Вінниця". Ворожі пабліки пишуть: "зс росії завдали ударів по Міжнародному аеропорту "Вінниця", в якому перебувала ремонтно-відновна база". Це розійшлося десятками чи навіть сотнями пабліків у телеграмі. Цікаво, що пропагандисти все ж згадали, що два роки тому, коли в України небо не було прикрите ППО, 6 березня 2022 року, "Калібри" не залишили нічого від аеропорту. Тоді там загинули люди. Відтоді відновлювати щось було (ще й в умовах війни) абсолютно безглуздим. Але ті, хто читає пропагандистську дурню, очевидно, не перевіряють інформації, а тому зруйнувати вже давно зруйноване – це "пабєда" і "наша відповідь НАТО".
 
 
Але ще цікавіші навіть не військові фейки про Вінницю. Тут реально вимальовується тренд.

 

Бандерівські школи

Звичайно, бандерівський край – то Вінниччина. На росії всі в цьому впевнені. Інакше б не плодили таку кількість відвертого шлаку. 
 
Ще 2014-го, десять років тому, на російських інфосмітниках ширилась інформація, що у Вінниці будують шибениці для російськомовних. Це стало локальним мемом. А потім "бєндєравци" обікрали росіянку на станції… "Вінниця". Продовжувати парад нісенітниць, які стали мемами, можна довго. Це перманентний процес.
 
І от у 2024 році роспропаганда вирішила розігнати черговий фейк. Нібито у вінницькій школі дитині дали бейдж "Мій тато ухилянт". І тут знов відзначився канал "украина.ру":
 
 
Абсолютно тупий вкид, ледь не дно маріанської впадини фейків. Аби не одне "але". Цю дурість охоче ширили й українські телеграм-канали. І навіть українські.
 
Але топчик – це "сосиски по-українськи". Пропагандисти зняли папірець на стіні начебто їдальні у Вінниці, де написано, як "просити їжу правильно". І додали феєричний підпис: "Сосиску в тісті школярам Вінниці тепер можна попросити лише на мові". 
 
 
 
Тож слава бандерівського краю за Вінницею в головах росіян та споживачів їхньої пропаганди закріпилася міцно. А це означає, що потік фейків не припиниться.
 
Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області
Liked the article?
Help us be even more cool!