ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховна Рада зобов’язала місцеві ради транслювати сесії та комісії. Як з цим на Миколаївщині?

22 лютого Верховна Рада України ухвалила зміни до закону про місцеве самоврядування, зобов’язавши місцеві ради транслювати онлайн усі засідання депутатських комісій та сесій. 27 лютого закон передали на підпис Президенту України.

У чому суть законопроєкту?

Проєкт закону № 6401 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування" розробила та зареєструвала група народних депутатів ще наприкінці 2021 року. 

У пояснювальній записці вказано, що ці зміни спрямовані на розширення можливостей для громадян брати участь у процесах місцевого самоврядування, а депутатів місцевих рад, керівників рад та працівників виконавчих органів рад ефективно здійснювати свої повноваження. "Також законопроєкт конкретизує гарантії доступу громадян до інформації про засідання органів місцевого самоврядування", – йдеться в документі.

Зміни до закону в частині обов’язкової трансляції засідань стосуються статей № 46 та 47, які Рада доповнила такими нормами: "Пленарне засідання ради транслюється в мережі Інтернет у режимі реального часу, крім випадків розгляду питань, що містять інформацію з обмеженим доступом відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Пленарне засідання ради підлягає відеофіксації з подальшим зберіганням відеозапису засідання не менше п’яти років. Відеозапис пленарного засідання ради оприлюднюється в частині, що транслюється" (п. 18 ст. 46 закону). 

"Засідання постійної комісії транслюється в мережі Інтернет у режимі реального часу та підлягає відеофіксації з подальшим зберіганням та оприлюдненням відеозапису засідання на умовах і в порядку, визначених частиною вісімнадцятою статті 46 цього Закону" (ч. 9 ст. 47 закону). Простими словами, після введення змін Миколаївська обласна, міські, районні та сільські ради будуть зобов’язані транслювати в інтернеті абсолютно всі засідання рад та постійних комісій.

Окрім того, зміни до закону стосуються також обов’язку публікації рішень та рекомендацій постійних комісій ради (ч. 10 ст. 47 закону): "Проєкти порядку денного постійних комісій ради, висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Також є зобов’язання і щодо публікації всієї публічної інформації на єдиному державному вебпорталі відкритих даних. 

Як з відкритістю рад на Миколаївщині?

Нещодавно громадський рух "Чесно" дослідив відкритість міських рад обласних центрів та обласних рад за 2023 рік. За результатами дослідження, Миколаївські обласна та міська ради отримали високі бали за показниками відкритості, а саме дані про засідання сесій та депутатських комісій на сайтах:

  • розпорядження (або анонс для комісій) про скликання ради;
  • порядок денний;
  • подані проєкти рішень;
  • поіменне голосування;
  • трансляція чи відеозапис засідання;
  • протокол засідання;
  • ухвалені рішення.
  • доступ громадян на засідання комісій та сесій.
Відкритість облрад, інфографіка руху ЧЕСНОВідкритість міськрад. Інфографіка руху ЧЕСНО
 
Відкритість облрад, інфографіка руху ЧЕСНОВідкритість облрад. Інфографіка руху ЧЕСНО

Непрозорість Миколаївської облради

Миколаївська облрада недоотримала балів через відсутність анонсів про проведення комісій на сайті. З початку повномасштабного вторгнення Миколаївська облрада проводить свої засідання дистанційно, але не завжди забезпечує свою відкритість. Наприклад, рік тому вона провела фактично таємне онлайн-засідання. Пункт 3 статті 70 Регламенту Миколаївської облради визначає, що виконавчий апарат ради має не пізніше як за 24 години до дати проведення дистанційного засідання повідомити населення про порядок відкритого доступу до трансляції дистанційного засідання сесії обласної ради. Проте тоді облрада не надала журналістам можливості подивитися сесію онлайн, про ухвалені рішення громадськість тоді дізналася не з офіційних джерел, а з посту в соцмережі тодішньої очільниці облради.

Також у той же період облрада провела єдине за час великої війни очне засідання облради, це було необхідно для проведення таємного голосування щодо зміни її керівництва. Але журналістів не запросили на засідання, трансляція також не велась. У пресслужбі це пояснили неможливістю гарантувати безпеку представникам ЗМІ в разі повітряної тривоги.

Чинний регламент Миколаївської облради, а саме стаття 74 регламенту, визначає, що під час проведення пленарного засідання обласної ради в дистанційному режимі в залі, де відбувається таке засідання, можуть перебувати лише голова облради, його заступник, голова ОВА, працівники апарату ради, а також представники засобів масової інформації. Інші ж депутати беруть участь у засіданні у формі відеоконференції. Проте обласна рада, яку зараз очолює Антон Табунщик, вважає, що участь можлива лише в дистанційному режимі, оскільки не мають можливості "організувати безпечну присутність представників ЗМІ". Відмову на запит у грудні 2023 року отримала редакція місцевого онлайн-медіа "НикВести".

До цього, 11 грудня, на офіційному сайті Миколаївської облради опублікували проєкти рішень найближчого засідання облради, а також повідомили, що очільник облради її скликав. Але саме розпорядження не опублікували. Наступного дня, після зауваження представниці ІМІ, на сайті облради все ж оприлюднили розпорядження та повідомили дату й формат проведення сесії, на якій у дистанційному режимі планують розглянути кадрові питання.

Пів року тому Миколаївська облрада почала вести трансляції засідань ради в YouTube, посилання на які публікуються на сайті облради. Комісії не транслюються – останнє завантажене відео із засідання комісії датоване 25 серпня 2023 року. На сайті Миколаївської облради не публікуються графіки засідань комісій, хоча до початку великої війни вони не систематично, але публікувались. Зараз же в розділі "Графіки засідань" на сайті ради зазначено "Помилка 404".

Скриншот з сайту Миколаївської обласної радиСкриншот із сайту Миколаївської обласної ради

Щодо протоколів та рішень комісій, то на сайті, судячи з усього, далеко не всі документи публікуються, або ж деякі комісії фактично не працюють. Наприклад, за останній рік на сайті опубліковано рішення лише з одного (у березні 2023 року) засідання комісій "з питань науки і освіти" та "аграрної політики". Деякі комісії вже збиралися з початку 2024 року, але жодних анонсів чи інформації про ухвалені рішення облрада журналістам не надавала.

Що з відкритістю Миколаївської міськради

Миколаївська міська рада ще до початку повномасштабного вторгнення почала вести онлайн-трансляції своїх засідань на YouTube та на сайті. Після початку великої війни до цього додалися ще трансляції онлайн-засідань постійних комісій. На сайті регулярно публікуються анонси всіх засідань та перелік питань на постійних комісіях ради. На сайті можна ознайомитися з проєктами й рішеннями ради та виконкому.

Скриншот з YouTube-каналу Миколаївської міської радиСкриншот з YouTube-каналу Миколаївської міської ради

Що стосується інших міських, а також районних рад на Миколаївщині, то якщо деякі й транслювали свої засідання до початку повномасштабного вторгнення, то зараз цього не роблять. Інші ж не мають жодного досвіду такої роботи. 

Для сільських рад питання відкритості взагалі дуже болюче, адже вони не мають сайтів, де б публікували проєкти рішень, анонси засідань та іншу суспільно важливу інформацію про свою роботу. Звичайно, і досвіду трансляцій своїх засідань вони не мають. 

Зараз рішення щодо змін до закону про місцеве самоврядування перебуває на підписі в Президента України Володимира Зеленського. Очікувано, що потреба його дотримання після набрання чинності призведе до додаткових фінансових зобов’язань влади на місцях, особливо сільських рад, у вигляді розроблення нових сайтів, навчання та найму нових співробітників для забезпечення своєї публічності. Проте це необхідний  крок для громадського контролю за діяльністю влади на місцях, наслідком якого, ймовірно, стане розвиток локальної журналістики в невеликих населених пунктах, які не можуть охопити регіональні медіа, оскільки їхня робота зосереджена насамперед на обласних центрах.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!