ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого застосунку в Китаї за наказом уряду КНР

Компанія Apple 19 квітня заявила про видалення застосунків WhatsApp і Threads з App Store у Китаї за наказом китайського уряду, який послався на занепокоєння щодо “національної безпеки”, повідомляє Reuters.

Перевіривши магазин застосунків, видання виявило, що інші програми Meta, включно з Facebook, Instagram і Messenger, станом на ранок 19 квітня були доступними. Також були доступними багато інших популярних програм, розроблених західними компаніями, зокрема YouTube та X.

“Наразі достеменно не зрозуміло, як WhatsApp або Threads могли викликати в китайської влади безпекові занепокоєння”, – зазначає Reuters.

“Адміністрація кіберпростору Китаю наказала видалити ці застосунки з магазину в Китаї з міркувань національної безпеки. Ми зобов'язані дотримуватися законів у країнах, де працюємо, навіть якщо ми з ними не згодні”, – йдеться в заяві Apple.

У Meta відмовилися давати коментар і порадили звертатися до Apple.

Виробник iPhone заявив, що WhatsApp і Threads залишаються доступними для завантаження в інших країнах. Китайські споживачі, що впевнено користуються технологіями, зможуть завантажувати програми з Apple App Store інших країн, якщо матимуть там обліковий запис iCloud.

Деякі експерти з китайської індустрії технологій заявили, що розпорядження уряду щодо WhatsApp і Threads може бути пов’язане з новим правилом, ухваленим у серпні 2023 року. Воно зобов’язує всі доступні в Китаї застосунки пройти урядову реєстрацію, інакше їх може бути видалено.

Остаточний термін для завершення реєстрації компаній припадає на кінець березня, а положення набули чинності 1 квітня.

Apple уже видаляла програми зі свого китайського магазину застосунків у минулому.

У 2017 році Apple видалила застосунок The New York Times, заявивши, що той порушує місцеве законодавство, – це рішення було ухвалено на тлі посилення цензури новин у Китаї. Застосунок досі недоступний у китайському магазині застосунків Apple.

Минулого року Apple в такий самий спосіб видалила низку застосунків, аналогічних ChatGPT, коли Пекін розробляв власні правила щодо послуг генеративного штучного інтелекту (ШІ).

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!