ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернотицький: Суспільне або залишається в марафоні, або розширює мовлення на Першому каналі

Микола Чернотицький. Фото – rpr.org.ua
Микола Чернотицький. Фото – rpr.org.ua

Голова правління НСТУ Микола Чернотицький заявив про неприпустимість тиску на Суспільного мовника. Мовник готовий або залишитись у марафоні на паритетних умовах, або розширити своє мовлення на Першому каналі.

Про це він сказав 2 травня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики і Комітету зі свободи слова, повідомляє “Детектор медіа”.

“Недопустимо, щоб чинився тиск народними депутатами на Суспільне. Ми абсолютно прозора компанія, ми публікуємо усю інформацію – від закупівель до бронювання”, – зазначив Микола Чернотицький.

Він також розповів, що Суспільне мовлення розглядає два варіанти подальших дій.

“Ми або зберігаємо паритетні умови, або модель, коли Суспільне розширяє своє мовлення на Першому каналі. При цьому я маю розуміти, що це легально, що це не суперечить указам Президента, рішенням РНБО. Ми маємо мати гарантії, що в разі виходу з марафону нас не звинуватять у тому, що ми підважили національну безпеку і почали мовити на своєму каналі”, – зазначив Микола Чернотицький.

Таку саму думку висловила й голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа, зазначивши, що “потрібні письмові гарантії, що в нас не заберуть Перший канал і що ми не будемо порушниками рішення РНБО”.

Члени комітетів у підсумку засідання після тривалих обговорень підтримали дві заяви та продовжать консультації в робочому порядку.

Перша заява стосується сприяння розвитку Суспільного мовлення та забезпечення йому належного фінансування на наступний рік. У другій заяві йдеться про дотримання принципу свободи слова та свободи медіа. 

“Усі громадяни мають мати доступ до достовірної інформації”, – наголосив голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Сьогодні на засіданні комітети розглянули питання щодо тиску на Суспільне мовлення, зокрема нападки з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої та спроби усунути Суспільне з вечірнього ефіру в національному телемарафоні “Єдині новини”. 

Що передувало

24 квітня стало відомо, що Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

25 квітня голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

29 квітня Суспільне мовлення звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар’яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

30 квітня Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне мовлення та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону.

Liked the article?
Help us be even more cool!