ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрчишин: Наступ на Суспільне в Європі сприймуть як наступ на свободу слова

Наступ на Суспільне розглядатиметься всіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин 2 травня під час спільного засідання з Комітетом Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, повідомляє “Детектор медіа”.

На засіданні розглядали, зокрема, заяви депутатки Мар’яни Безуглої. Її заяви Юрчишин вважає маніпуляціями, які завдають суттєвого удару по іміджу Суспільного та дискредитують мовник, “а таким чином є прикладом тиску на суспільного мовника та межують з відвертим наступом на свободу слова”.

Також депутат вважає, що спроба забрати в мовника вечірні слоти пов’язана з тим, щоб переглянути фінансування.

“Мені подобається сильний жест Суспільного: намагаєтеся на нас тиснути – до побачення, “Єдиний марафон”. Ми розуміємо, що логіка наступна. До побачення, марафон? Тож давайте будемо урізати бюджет. І, на жаль, представників більшості, які захищають Суспільне, не факт, що буде достатньо, щоб захистити бюджетне фінансування, а відсутність бюджетного фінансування – це загроза незалежності, ефективності, бо Суспільне залучає і кошти міжнародних партнерів, і є однією з візитівок нашої ефективності в реформах. 

Якщо показники Суспільного впадуть унаслідок виходу з марафону, це може бути аргументом урізання бюджетного фінансування, і в даному контексті досить важко буде пояснити нашим міжнародним партнерам те, що ми урізаємо бюджетне фінансування, економією”, – сказав Юрчишин.

Він вважає важливим з’ясувати, хто ініціатор вилучення Суспільного з вечірніх слотів, бо “людина, яка ініціює зміни, не є підписантом меморандуму про марафон”. 

“Дуже неоднозначна ситуація, яка буквально повторює традиційну історію з прийняття рішень, які не мають жодних юридичних аргументованих підстав, я маю на увазі вимкнення каналів”, – сказав Юрчишин.

Також голова комітету зазначив, що відносини з телемарафоном – це відповідальність Суспільного, його наглядової ради, правління і саме їм вирішувати подальше перебування в марафоні.

“Те, що точно потребує реакції комітетів, – це маніпулятивна інформаційна атака з боку окремих політиків і незрозуміло ким ініційовані рішення по марафону, які не базуються на жодних логічних аргументах.

Потрібно чітко зафіксувати: наступ на свободу слова, наступ на Суспільне буде розглядатись усіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти”, – зазначив голова комітету.

Як повідомляв ІМІ, голова правління НСТУ Микола Чернотицький заявив про неприпустимість тиску на Суспільного мовника. Мовник готовий або залишитись у марафоні на паритетних умовах, або розширити своє мовлення на Першому каналі.

Що передувало

24 квітня стало відомо, що Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

25 квітня голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

29 квітня Суспільне мовлення звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар’яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

30 квітня Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне мовлення та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону.

Liked the article?
Help us be even more cool!