ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У червні ІМІ зафіксував 14 злочинів проти свободи слова в Україні

05.07.2023, 10:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

У червні експерти ІМІ зафіксували 14 злочинів проти свободи слова в Україні. З них шість вчинила Росія проти українських медіа і журналістів. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

Серед злочинів проти медіа, які скоїла Росія: обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини.

Водночас ІМІ зафіксував вісім порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, пошкодження майна журналістів та обмеження доступу до публічної інформації.

У червні на фронті загинули двоє медійників: 

  • Роман Чорномаз – український активіст, журналіст, фоторепортер, а також багаторічний співробітник редакції газети "Наша віра", воїн Легіону Свободи, загинув у бою на Бахмутському напрямку 13 червня.
  • Іван Шульга – звукорежисер та український військовий, загинув 16 червня 2023 року на фронті. На телеканалі "Прямий" був звукорежисером прямих ефірів.

Загалом в Україні загинули 63 медійники, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Так, у Херсоні під російський обстріл потрапили іноземні та українські журналісти, які висвітлювали евакуацію містян, постраждалих від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Як повідомив ІМІ репортер-фрилансер Стас Козлюк, у місці, яке потрапило під обстріл, було багато журналістів. Серед них, зокрема, Стас Юрченко, Любомира Ремажевська, Євген Савілов, Інна Варениця, команди "Дойче Велле" та Суспільного. Всі залишилися неушкодженими.

Крім того, під російський обстріл потрапила команда з чотирьох медійників у нещодавно звільненому селі Благодатне (Донецька область). Як розповіла ІМІ фрилансерка, яка співпрацює з іспанськими медіа, Ольга Косова, окупанти відкрили вогонь з РСЗВ "Град", коли помітили рух людей. Постраждалих унаслідок обстрілу немає.

Росіяни продовжують створювати фейкові сайти українських медіа. Цього разу в інтернеті знову з’явився фейковий сайт РБК-Україна. На фейковому сайті російські пропагандисти опублікували брехливу статтю під назвою "Залужний розставив усе на свої місця". В ній від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитують так само фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У статті росіяни намагалися нав’язати українським читачам думку, що "все пропало", контрнаступ провалився, Зеленський усіх злив, зброї більше не буде та інші брехливі й занепадницькі наративи.

Крім того, під час російського обстрілу Краматорська 27 червня ракета влучила в піцерію в центрі міста, де перебували відвідувачі, серед яких були журналісти. Поранення дістали дві медійницібританська фотографка-фрилансерка Анастасія Тейлор-Лінд та журналістка з Латинської Америки Каталіна Гомес, які на той час перебувала у піцерії.

Також поранення отримав перекладач Дмитро, який супроводжував одну з іноземних журналісток.

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

Серед восьми порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України, – випадки перешкоджання, пошкодження майна журналістів та обмеження доступу до публічної інформації.

Так, в Одесі журналістів "Думської" протягом одного тижня двічі не пустили спочатку на засідання погоджувальної ради облради, а вдруге на сесію Одеської облради.

У Харкові журналістам 5 та 24 телеканалів забороняли знімати у громадському місці - в саду Шевченка - без дозволу міського голови Ігоря Терехова.

Канадське видання The Globe and Mail повідомило, що Антону Скибі, фотожурналісту, який працював з цим медіа з 2014 року, не продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні. Спецслужби України вимагали в Скиби пройти перевірку на детекторі брехні, звинувачуючи його в наявності російського паспорта та сумніваючись у відповідності його роботи “національним інтересам” країни. За словами Скиби, співробітники СБУ висунули проходження поліграфа як обов’язкову умову розгляду його справи щодо надання акредитації. Проте після розголосу проблеми йому продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні до 5 вересня 2023 року.

Фотокореспонденту-фрилансеру Стасу Козлюку погрожували позбавленням акредитації через фотографування чорних пакетів з тілами загиблих у Кривому Розі. Журналісти приїхали туди працювати на місце ракетного обстрілу багатоповерхівки. Перешкоджала роботі журналістів жінка, яка, ймовірно, займається зв’язками з громадськістю при обласній військовій адміністрації. За його словами, жінка запевняла: якщо медіа хочуть сфотографувати чорні пакети з тілами загиблих, то мають отримати дозволи на знімання в родичів загиблих. Своєю чергою медійники сказали, що вони нічого не порушують, а приїхали задокументувати злочини Російської Федерації і не фотографуватимуть саме тіл загиблих та не робитимуть неетичних великих планів облич. Нагадаємо, 13 червня 2023 року в Кривому Розі внаслідок російської атаки загинуло 10 людей, 28 – дістали поранення, одна людина перебуває під завалами.

Парафіяни УПЦ, яка пов'язана з російською церквою, продовжують перешкоджати журналістам. Так, цього місяця у Черкасах віряни церкви напали на журналіста 18000 Максима Ткаченка та пошкодили йому редакційну техніку. Журналіст знімав збори парафіян, які вирішили перейти від УПЦ до Православної церкви України.

На Рівненщині у місті Костопіль невідомі підпалили будинок колишнього редактора районної газети та засновника Facebook-спільнот “Наш Костопіль” Олександра Намозова. Цей інцидент він вважає замахом на життя. Він припустив, що за цим може стояти влада, оскільки, за його словами, він пише критичні матеріали про корупцію у владі. У міській раді Костополя такі закиди назвали такими, що “виглядають як наклеп”.

Детальніше тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!