ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

10 вересня телеканал СТБ презентує новий документальний фільм "Маріуполь. Окупація"

10 вересня, в День Маріуполя, на каналі СТБ відбудеться прем'єра нового документального фільму "Маріуполь. Окупація".

Фільм став завершальною частиною трилогії, присвяченої Маріуполю ("Маріуполь. Невтрачена надія", "Маріуполь. Лють дозволяє мені дихати"), що створена Об'єднанням українських продюсерів (ОУП), пише "Детектор медіа".

Режисер фільму Максим Литвинов і авторка сценарію Тала Пристаєцька дослідили, як виживало українське місто Маріуполь з перших днів російської окупації.

Героєм і оповідачем фільму виступає Андрій Бєдняков. Він зустрівся з тими, кому вдалось евакуюватися з Маріуполя після вторгнення до нього російських військ, а також через відеозв'язок поспілкуватися з тими, хто досі живе в окупованому місті.

"Про Маріуполь у світі багато говорили на самому початку, його тримали у фокусі, поки титани з "Азову" тримали оборону Азовсталі. Та після того, як Росія остаточно окупувала Маріуполь, увага світу почала притуплятись. Так, сьогодні місто не бомбить російська авіація, та це не означає, що воно в безпеці. Маріуполь став синонімом масштабного геноциду, що вчиняє проти українців Росія. Там знищують усе, що хоч трохи нагадує про Україну, викрадають дітей, відбираючи в них право на спогади та ідентифікацію. Про Маріуполь сьогодні говорити треба не тихіше, ніж минулої весни", – розповів режисер фільму Максим Литвинов.

Крім того, 10 березня на СТБ покажуть перший фільм трилогії – "Маріуполь. Невтрачена надія", прем'єра якого відбулася понад рік тому. Цей фільм наразі подивилися в більш ніж 50 містах світу.

Як повідомляв ІМІ, компанія OsnovaFilm, яка створила на замовлення телеканалу СТБ фільм про окупований Маріуполь “Юрик. Дорога, не торкаючись землі”, після критики в соцмережах вирішила зняти стрічку з усіх ресурсів для доопрацювання. Телеканал СТБ, в ефірі якого відбулася його прем'єра фільму, теж вилучив його з показу.

Воєнна драма “Юрик. Дорога, не торкаючись землі” – це проєкт спільного виробництва, який на замовлення телеканалу СТБ створили український продакшн OSNOVAFILM та естонський телеканал ETV (ЕТеВе). У фільмі розповідають історію 11-річного Юрика, який з родиною жив у Маріуполі, але зміг евакуюватися. Прем'єра стрічки відбулася 24 серпня на СТБ.

Фільм розкритикували через невідповідність документальній основі. 

Фотограф Євген Сосновський, який 62 дні пробув у блокадному місті та вивіз звідти відомий щоденник дев'ятирічного хлопчика Єгора, звернув увагу на невідповідність у таких аспектах: відтворення побуту в підвалах (світло, вода та інші речі не були доступними); відсутність зелених коридорів; відсутність представників ОБСЄ та Червоного Хреста.

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики та Ради національної безпеки і оборони. Мінкульт він просить вжити заходів, “щоб правовласник фільму прибрав напис “Засновано на реальних подіях” та перед трансляцією зазначав, що це повністю художній фільм, який не претендує на реальне відображення масштабів трагедії”. А РНБО Забавін просить перевірити, чи загрожує “Юрик” національній безпеці. 

Liked the article?
Help us be even more cool!