ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Блогерка з Херсона розповіла, що окупанти змусили її на відео вибачитися перед армією РФ

21.11.2022, 11:37
Фото – Іван Антипенко / Радіо Свобода
Фото – Іван Антипенко / Радіо Свобода

Проукраїнська блогерка TikTok, вихователька дитсадка Олена Наумова, яку раніше викрадали російські військові в ще окупованому Херсоні, розповіла, що її змусили записати на відео вибачення перед російською армією. Про це вона розповіла в інтервʼю проєкту Радіо Свобода “Новини Приазов’я”.

За її Олени Наумової, окупанти прийшли за нею додому в День українського прапора, 23 серпня, і допитували чотири дні.

“Обшук зробили, відвезли “на підвал”, ставили багато запитань, чотири дні допитували. Потім я тиждень просто сиділа там, голодувала і мерзла, божеволіла від тих усіх звуків. Потім мене змусили записати вибачення перед російською армією, яку я закликала вбивати, й колаборантів, які тут підтримували росіян. Відвезли додому, сказали: “Ви нам тут не потрібні, ми вас депортуємо на вашу Україну”, – розповіла блогерка.

Але так звана “депортація” Олени затяглася аж до деокупації Харківщини й коли почала зʼявлятись інформація про виявлення масових поховань під Ізюмом.

“Прийшли (окупанти. – Ред.) і сказали, що скоро поїду. Я питаю: “На яке число замовляти?” Відповідають: “Ми самі”. Ага, думаю, самі, в найближчу лісосмугу. Я зрозуміла, що треба робити ноги”, – розповіла вона.

За словами Олени, для того, щоб врятувати своє життя, довелось інсценувати чергове викрадення. Її заховали за умови, що вона матиме жодних контактів ні з ким.

“Ми вдали, що мене забрали. Думаю, нехай розбираються ФСБ з ГУР, хто кого забрав, бо вони ж вимагали гроші. Тому нехай думають, що хтось із них це зробив. І так я залишила будинок, він був відкритий чотири дні, поки не прийшли родичі та не закрили все. Мене просто люди заховали за умови, що я не буду мати ніяких контактів ні з ким, от впритул до повернення наших ЗСУ. От таким от чином я і врятувалась”, – розповіла Наумова.

Про деокупацію вона дізналася від людей, у яких ховалася: “Людина, яка мене ховала, пішла в магазин, прибігає і кричить: “Олено, наші в місті. ЗСУ, рідненькі, в місті”. Я кажу: “Не може бути”. Ми почали плакати, обійматися. Ми вибігли на вулицю, стояли на перехресті, чекали наших, побачили, почали їм махати, дістали прапори, потім кажу: “Поїхали в центр”.

Олена каже, що емоції від того, що місто вільне від окупантів, переповнюють її досі. “Більшим щастям було тільки народження мого сина, а потім цей день – 11.11.2022. Це буде другим моїм днем народження і нашого міста”, – сказала вона.

Жінка каже, що знов записуватиме відео для TikTok, щойно в місті буде світло і стабільний зв'язок.

Херсон повернувся під контроль влади України. 11 листопада Міністерство оборони України повідомило, що до міста заходять ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів перебувають під вогневим контролем української армії, зазначили в оборонному відомстві. Того ж дня в центрі міста підняли український прапор.

Олена Наумова – вихователька дитячого садка №41 в Херсоні. Під час російської окупації жінка розповідала про життя в місті в TikTok, де вона відома як vyhovatel_iz_humorom (“Вихователь із гумором”). 

Як повідомляв ІМІ, Олена Наумова знімала в TikTok проукраїнські ролики, де розповідала про життя в окупації, а також висловлювала підтримку Україні. Російські військові викрали її 23 серпня з її будинку в Херсоні. 6 вересня її звільнили. Згодом в інтернеті зʼявилося відео з її вибаченнями перед армією РФ. 

Повторне викрадення блогерки, яке як виявилося, було інсценуванням, це тоді підтвердив її син. За словами Миколи, 19 вересня представники окупаційної влади (Микола називає їх “кураторами”) запитали Олену, чи готова вона виїхати на вільну українську територію. Жінка погодилась, і відтоді близькі її не бачили.

Liked the article?
Help us be even more cool!