ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Дітей обробляли ідеологічно", – очільник громади Шевченкового про освіту в окупації

04.01.2023, 11:43
Фото – Сергій Горбатенко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Горбатенко / Радіо Свобода

Під час окупації частини Харківської області росіяни організували навчання дітей у Шевченковому та в селі Новомиколаївка, планували ще й у селі Великі Хутора та Борівському. Щоправда, тривало воно всього шість днів, йдеться у матеріалі Радіо Свобода.

На руїнах школи, яку нещодавно розбили російські ракети, можна знайти підручники, надруковані в Росії. У цих книжках, за словами співробітників селищної ради, “повно цинічної російської пропаганди”.

Деякі педагоги із села Шевченкового Харківської області, які працювали при Росії, виправдовуються тим, що “рятували” знання дітей, говорить селищний голова Валерій Приходько. Втім, на його думку, таким “навчанням” життя і здоров'я дітей наражали на небезпеку через бойові дії і через коронавірус.

Крім того, дітей обробляли ідеологічно.

“Батьки однієї дитини приходили й розповідали про так звану вчительку, нахабну таку вчительку, яка лише нещодавно звільнилася, – вона говорила: не правильно казати “добрий день”, кажіть: “здравствуйтє”. І прямо написала батькам: вивчіть слово “здравствуйтє”, щоб ваша дитина могла так вітатися”, – згадує нюанси окупаційної педагогіки Валерій Приходько.

За його словами, під час освітнього процесу загарбники намагалися русифікувати учнів, викорінюючи все українське. Хотіли розпочати навчальний рік за програмами й стандартами освіти Росії.

І зараз, каже посадовець, залишилося троє таких педагогів, які не хочуть звільнятись і наполягають, що співпрацею з окупантами вони несли “добро” і “рятували” дітей.

“І ми всі як влада та, впевнений, і вся наша громада зробимо все можливе для того, щоб ці люди не працювали з дітьми: вони не гідні навчати наших дітей, вони їх зрадили. А працювати можна і в інших сферах, подалі від виховання та навчання”, – переконаний Приходько.

З вересня війська РФ вже не могли обстрілювати громаду з артилерії. Проте з жовтня почалися ракетні обстріли. Російська армія намагається розбити інфраструктуру: частково зруйнували тепломережу; з 11 шкіл три повністю зруйновано, вціліли лише чотири, решта – без вікон і дверей; руйнують будинки культури.

Як повідомляв ІМІ, у гімназії села Лісна Стінка Куп’янського району прокурори Харківської області знайшли російські підручники, завезені під час окупації села.

Під час окупації частини Харківської області росіяни завезли туди сотні підручників за роспрограмою, а вчителів змушували проходити "підвищення кваліфікації" в російських містах. Тих освітян, які відмовлялися від співпраці, загарбники брали в полон.

Liked the article?
Help us be even more cool!