ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

InformNapalm та Кібер Спротив: "Труха", деякі медіа і блогери поширили неправдиву інформацію, використовуючи нашу статтю (оновлено)

Міжнародна розвідувальна OSINT-спільнота InformNapalm та українські хакери команди Кібер Спротиву заявили, що телеграм-канал “Труха” та деякі українські медіа й блогери поширили неправдиву інформацію, використовуючи їхню статтю про злам російського виробника БпЛА.

Про це йдеться в спільній заяві, опублікованій 22 квітня в телеграм-каналі InformNapalm.

InformNapalm зазначив, що йдеться про їхню статтю “Злам російського виробника БпЛА. Частина 1. Хто збирає “Герань-2”, яка була опублікована ще 15 квітня 2024 року. 

У поширеній “Трухою” та медіа і блогерами інформації вказується, що росіяни збільшили бойову частину “шахеда” до 90 кг, а також використовують сім-картку “Київстару”.

Інформація, поширена “Трухою”. Фото – телеграм-канал InformNapalm

Розвідувальна OSINT-спільнота заявляє, що в дампах AlabugaLeaks та в публікаціях InformNapalm не було цих даних, які сьогодні поширила “Труха” і підхопили деякі українські медіа та блогери.

“Хоча “Труха” робить посилання на нашу статтю, але представлених в її дописі даних НЕ БУЛО ні в дампах, ні в дослідженні. Вірогідно, цю інформацію вкидають через “Труху”, при цьому посилаючись на статтю InformNapalm, якісь невідомі актори, щоб легалізувати власну інформацію, яка може бути викривленою або хибною”, – йдеться в заяві.

InformNapalm та Кібер Спротив просять журналістів каналів “ТСН Новини”, Андрія Цаплієнка та всіх інших, хто сьогодні зранку поширював таку інформацію з каналу “Трухи”, посилаючись нібито на “дані InformNapalm”, додати оновлення, що “це не інформація від InformNapalm, а її вкинули невідомі актори, які вирішили прикрити свій вкид текстовим посиланням, нібито це “дані InformNapalm”.

Інформація, поширена “ТСН Новини” та Андрієм Цаплієнком. Фото – телеграм-канал InformNapalm

Оновлення о 16:25

Згодом телеграм-канал “Труха Україна” заявив, що “сталося непорозуміння”, і перепросив InformNapalm та Кібер Спротив.

“Сьогодні зранку сталося непорозуміння з InformNapalm. Хочемо прояснити ситуацію. З ночі почала ширитися інформація про злиті документи росіян, у яких йшлося в тому числі й про удосконалення “шахедів” з усіма характеристиками.

Ми зробили пост з посиланням на публікацію InformNapalm, де взяли частину інформації, із злитих документів і використали її для підтвердження. Щоб доповнити публікацію, ми додали інформацію, яка була взята із інших джерел, у тому числі у росЗМІ.

Приносимо вибачення, інформація була подана не зовсім коректно”, – йдеться в поясненні телеграм-каналу.

Як повідомляв ІМІ, 18 березня 2024 року низка українських онлайн-медіа та телеграм-каналів поширила фейк про смерть британського короля Чарльза III.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк пропонувала телеграм-каналу “Труха” зареєструватися як онлайн-медіа, однак той не досі не подав заяву. 

Максима Лавриненка, який неодноразово заявляв, що володіє групою каналів “Труха”, акредитували на пресконференцію Президента України Володимира Зеленського 19 грудня 2023 року.

Офіс президента організував 16 жовтня 2023 року закриту зустріч Володимира Зеленського з редакторами низки українських медіа, куди запросили “Труху”. Запрошення на зустріч представників анонімного телеграм-каналу викликало обурення в частини медіаспільноти.

Liked the article?
Help us be even more cool!