ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірина Данилович написала листа із СІЗО, у якому заявила про посилення пресингу

23.11.2022, 11:02
Фото – КримSOS
Фото – КримSOS

Громадянська журналістика Ірина Данилович написала листа, у якому розповіла про посилення пресингу. Про це повідомляє громадська організація "КримSOS", яка оприлюднила її лист.

Ірина нині перебуває у СІЗО №1 міста Сімферополя. У листі вона розповіла про відчутне посилення пресингу та про те, що співробітники СІЗО незаконно забрали її особисті речі, серед яких вірші та замітки.

У листі від 11 листопада Данилович написала, що в обід у неї відбувся позаплановий обшук. 

"Забрали лише мій зошит, де було! Запис, який я готувала до "останнього слова": три вірші та кілька нотаток, які хотілося зберегти в пам’яті. Змусили писати пояснювальну. Мотивували тим, що за ПВР не можна зберігати записки, які не належать до кримінальної справи", – написала Ірина в листі.

У тексті пояснювальної записки вона зазначила, що вилучення зошита порушує її права: підозрюваним та обвинуваченим дозволено мати із собою записи, також вони мають право займатися самоосвітою.

"У моїх особистих записах не міститься інформації, яка може бути використана з протиправною метою, та інформації, що містить держтаємницю. Цитати з книг та вірші записані мною з метою самоосвіти. Мої особисті переживання та нотатки, які стосуються кримінальної справи, – з метою збереження психологічної рівноваги та пам’яті", – написала вона.

"Тепер мені закрили "дорогу" до чоловічого корпусу. Починається пресинг. Минулого разу мене "сховали" на ІТТ, бо була комісія велика – про це всі тут говорять. До яких ще методів вони вдадуться, щоб змусити мене мовчати, – не знаю. Треба про це говорити, щоб було важче їм", – зазначила Ірина.

Фото КримSOS

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада правозахисні та медійні організації заявили про політично мотивований судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данилович, який триває в окупованому Криму. 

29 серпня в підконтрольному Росії міському суді Феодосії розпочався розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів. ФСБ звинуватило її в тому, що вона виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини й уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Наприкінці липня Данилович заявила про те, що співробітники ФСБ РФ побили її та продовжують тиск на неї.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку війни вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами ("InЖир-медіа", "Кримський процес") та вела власний проєкт "Кримська медицина без обкладинки", де поширювалась інформація про права медичних працівників.

Liked the article?
Help us be even more cool!