ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Черкащині правоохоронці з дев'яти "журналістських" справ закрили чотири

01.10.2021, 10:43
Фото – пресслужба Черкаської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Черкаської обласної прокуратури

Упродовж 2021 року працівники прокуратури здійснювали процесуальне керівництво в дев’яти кримінальних провадженнях щодо порушень прав журналістів, у чотирьох з них досудове розслідування триває, одну – скеровано до суду, і в чотирьох – ухвалено рішення про закриття.

Про це представнику ІМІ в Черкаській області Захарові Колісніченку повідомив перший заступник керівника Черкаської обласної прокуратури Остап Сидора під час зустрічі 29 вересня. 

Разом із представниками місцевих ЗМІ та представниками робочої групи із забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень щодо журналістів на зустрічі обговорили всі справи у віданні прокуратури, які стосуються журналістів.

Найрезонанснішою зі справ, що перебувають у провадженні, є вбивство Вадима Комарова. Нагадаємо, у травні 2019 року на журналіста в середмісті Черкас напав невідомий і проломив йому череп молотком. У червні, не виходячи з коми, Вадим Комаров помер у лікарні. 

Як повідомили в прокуратурі, у межах досудового розслідування кримінального провадження допитано як свідків 1698 осіб, проведено сім оглядів місця події та п’ять обшуків, вилучено відеозаписи із 40 камер відеоспостереження, призначено 25 судових експертиз. Отримано 167 ухвал суду про надання тимчасових доступів до відомостей, які перебувають у володінні операторів мобільного зв’язку, складено фотопортрет ймовірного злочинця. Однак наразі особи, яка скоїла злочин, не встановлено. Досудове розслідування в кримінальному провадженні триває.

Ще одна справа, щодо якої триває досудове розслідування, – пошкодження автомобіля журналістові черкаського видання “Про все” Олександрові Носенку. У ніч на 4 серпня минулого року невідомі облили його особистий автомобіль зеленою рідиною. Поліція відразу порушила кримінальне провадження за статтею “Хуліганство”, проте Олександр переконаний, що причиною інциденту стала його професійна діяльність. Тож наразі слідчий відділ Черкаського РУП ГУНП здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 347-1 КК України (умисне знищення або пошкодження майна журналіста).

Також триває досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо крадіжки диктофона в журналістки радіо “На хвилях Корсуня” Галини Добровольської на сесії Корсунь-Шевченківської міської ради. Як свідки – всі депутати, опрацьовано відеозапис сесії. Однак осіб, які могли б бути причетними до вчинення кримінального проступку, слідство наразі не встановило.

Окрім цього, Територіальне управління Державного бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171, ч. 2 ст. 365 КК України за фактом перевищення влади з боку працівників міліції, що супроводжувалося неправомірним застосуванням насильства, спеціальних засобів, заподіянням тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. Йдеться про побиття міліцією фотографа Ігоря Єфімова на барикадах черкаської дамби 20 лютого 2014 року, під час Революції гідності. У кримінальному провадженні проведено понад 1000 слідчих дій, однак особи, яка завдала тілесних ушкоджень, не встановлено. Складність розслідування пов’язана з тим, що участь у сутичках брала значна кількість працівників міліції та цивільного населення, а також з неможливістю ідентифікації працівників міліції, які були екіпіровані в маски, шоломи та спеціальну амуніцію. 

Нагадаємо, в липні 2020 року справу щодо керівника підрозділу, члени особового складу якого були причетними до побиття журналіста, закрили за терміном давності

Провадження щодо недопуску журналістів газети “Новий Дзвін” на зустріч громади с. Зеленьків із головою Тальнівської ОТГ закрили за відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Дізнавач встановив, що жителі с. Зеленьків не вчиняли будь-яких активних дій, спрямованих на перешкоджання діяльності журналістів, а також вказали, що журналісти неправдиво використовують отриману інформацію, тому були проти присутності їхньої присутності, під час особистого приймання й обговорення земельних питань, які стосуються територіальної громади.

Закрито провадження в ще одній справі – щодо погроз редакторці газети “Новий Дзвін” Анні Драгун у травні 2019 року. Під час розслідування, згідно з висновками семантико-текстуальних експертиз, встановлено, що у висловлюваннях на адресу журналістки відсутні мовні ознаки погрози.

Також закрито справу про перешкоджання діяльності журналіста черкаського регіонального інтернет-видання “Прочерк” Максима Степанова. У липні цього року охоронці агропромислової компанії на Золотоніщині вибили з рук журналіста під час знімання телефон та  видалили відзняті файли. Справу закрили за заявою самого журналіста, оскільки він претензій ні до кого немає. Присутній на зустрічі Максим Степанов підтвердив це, пояснивши, що конфлікт залагоджено і він отримав вибачення. 

Окрім того, закрито кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності журналіста в селищі Маньківка. У березні цього року його намагалися не допустити в приміщення Маньківської селищної ради для проведення відеофіксації сесії Маньківської селищної ради, а згодом, допустивши, намагалися заборонити відеознімання. За результатами досудового розслідування у вересні цього року ухвалено рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України (за відсутності в діянні складу кримінального правопорушення). 

У Соснівському районному суді Черкас на розгляді перебуває справа про побиття головного редактора місцевого телеканалу Антена Валерія Воротника в лютому цього року. Нападникам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста). Слідчому судді Соснівського районного суду Черкас подано клопотання про застосування до підозрюваних запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, в задоволенні яких відмовлено. 

Також у цьому контексті згадали справу викраденого і закатованого у квітні 2014 року корсунь-шевченківського журналіста Василя Сергієнка, в якій не можуть поставити крапку вже кілька років. Тривалий час справа перебувала в судах Черкаської області, однак у липні було ухвалено передати її з Городищенського суду до Дарницького районного суду Києва.

Окрім того, в межах зустрічі обговорили доцільність журналістам звертатися в поліцію в разі отримання погроз і чи є перспектива в таких звернень. Присутній на зустрічі заступник начальника ГУНП в Черкаській області – начальник слідчого управління Євген Рогачов відповів, що перспективу подібного абстрактного звернення оцінювати важко, проте щонайменше такі звернення можуть бути хорошим превентивним заходом для правопорушень.

Liked the article?
Help us be even more cool!