ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Житомирщині з початку року розслідувалося п’ять "журналістських" справ

01.10.2021, 12:34
Фото – Оксана Трокоз
Фото – Оксана Трокоз

У Житомирській області загалом у 2021 році розслідувалося п’ять кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти журналістів. Одне з них скеровано до суду, в одному ухвалено рішення про закриття, у трьох інших триває досудове розслідування.

Про це йшлося під час засідання міжвідомчої робочої групи, яке відбулося в приміщенні Житомирської обласної прокуратури 30 вересня.

У засіданні взяли участь працівники прокуратури, ГУНП в Житомирській області, представниця ІМІ в Житомирській області Оксана Трокоз та представник Житомирської  обласної організації Національної  спілки журналістів України.

“Усі провадження, усі події, які стосуються журналістів, завжди перебувають під пильною увагою правоохоронців. Говорячи про останню подію, що сталася з журналістом Олександром Крижанівським, незважаючи на те що звернення журналістів до правоохоронців щодо цієї ситуації не було, але було очевидно: ті відомості, які були у вільному доступі, давали підстави, щоб на це відреагувати й зареєструвати кримінальне провадження”, – зазначив перший заступник керівника Житомирської обласної прокуратури Олег Мостиховський.

До суду скеровано випадок, який стосується нападу на журналістів телеканалу СТБ у Новопільському старостинському округу Оліївської ОТГ, нині триває судовий розгляд цієї справи.

Закрили кримінальне провадження щодо смс-повідомлення з погрозами директорові ПП “Медіа Ресурс” Олександру Васильковському. Як повідомили правоохоронці, за результатами слідчих дій і низки експертиз зазначене провадження закрито за відсутністю ознак складу злочину. 

Нині проводиться розслідування трьох кримінальних проваджень. Одне стосується заподіяння тілесних ушкоджень Андрію Лактіонову в приміщенні Корольовського районного суду Житомира у 2018 році.

“Є ціла низка проблемних питань у цьому кримінальному провадженні, низка експертиз, у яких є розбіжності як щодо тілесних ушкоджень, так і щодо механізму їхнього спричинення. Але, напевно, найпроблемнішим моментом буде встановлення всіх учасників подій і отримання свідчень від усіх, хто брав у цьому участь”, – сказав Олег Мостиховський.

Друге кримінальне провадження стосується пошкодження автомобіля, який належить журналісту новоград-волинського інтернет-видання 4141.com.ua Олександру Сукачу.

“Декілька версій у цьому провадженні розглядається, починаючи від журналістської діяльності, закінчуючи побутовими конфліктами й хуліганськими мотивами. Наразі ми не знайшли публікацій, які б передували цій події і могли б вказувати на те, що пошкодження майна вчинено з метою якогось впливу на журналіста і пов’язане саме з його професійною діяльністю. Якщо в медіаспільности буде якась інша інформація, ми б попросили її надати”, – зазначив Мостиховський.

Третій випадок стосується нападу на журналіста Олександра Крижанівського, який знімав розслідування про депутатський будинок.

“Два місяці фактично триває розслідування, особу нападника встановлено, питання, які нас стримують від ухвалення остаточного рішення, – це виконання низки експертиз. Після їхнього закінчення в справі буде ухвалене рішення”, – пояснив Олег Мостиховський.

Представниця ІМІ в Житомирській області зауважила, що досить часто журналісти, які стикаються з порушенням своїх прав, не звертаються до правоохоронців, оскільки вважають, що ці справи не розслідуватимуться належним чином.

“Один із прикладів – напад на знімальну групу “Антирейтинг”. Журналіст Олександр Крижанівський просто залишив місце конфлікту і не викликав поліцію, оскільки має досвід схожих випадків в інших областях, коли справу навіть не доводили до суду. Реакція правоохоронців на злочини проти свободи слова є надзвичайно важливою, адже, як відомо, безкарність породжує нові злочини”, – зазначила Оксана Трокоз.

Також вона попросила розповісти про розслідування справи стосовно побиття директора газети “20 хвилин” Олександра Васильковського: в ніч з 14 на 15 серпня на нього вчинила напад група осіб. Правоохоронці відкрили провадження за статтею “Хуліганство”, втім потерпілий пов’язує це зі своєю професійною діяльністю.

“У межах розслідування цього кримінального провадження було встановлено, що серед кола учасників події є військовослужбовець. Тому з 1 вересня процесуальне керівництво доручено військовій прокуратурі. Наразі відкоментувати ми не можемо, адже розслідування відбувається в динаміці, і з 1 вересня могло багато змінитися”, – відповів Олег Мостиховський.

Liked the article?
Help us be even more cool!