ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка медіа поширила фейк про те, що на Житомирщині згорів палац Терещенків

18.10.2023, 15:40
Оксана Трокоз
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Низка українських онлайн-видань поширила 18 жовтня неправдиву інформацію про знищення палацу Терещенків у селищі Червоному на Житомирщині.

Представниця ІМІ в Житомирській області зафіксувала такі заголовки на сайтах “20 хвилин”, “Zhytomyr.city”, “Перший Житомирський”. Згодом ресурси оновили інформацію і виправили заголовки.

Пожежа в Червоному дійсно була, але, повідомило Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, горів не палац Грохольських-Терещенків, а напівзруйнована будівля колишнього будинку культури.

 

“Згорів будинок культури, який Терещенки звели наприкінці ХІХ ст. Палац Ґрохольських-Терещенків цілий, тобто там все, як завжди. Закликаю інформаційні ресурси читати трішки уважніше”, – написав туристичний гід палацом Тарас Коновалов на фейсбук-сторінці Червоне Туристичне. Палац Грохольських – Терещенків. ГО “ЧТ”. На сторінці організації викладають фото будинку культури й показують, яким він був до пожежі.

Житомирський журналіст Олександр Трохимчук проаналізував ситуацію та закликав бути уважними під час поширення будь-якої інформації про цю пожежу.

“Жоден. Навіть палацик. Бо на території селища Червоного спалили (не дощенту, слава богам!) не той самий палац Ґрохольських-Терещенків, де багато хто встиг побувати до вторгнення, а будівлю колишнього будинку культури, на подвір'ї якого можна побачити точну копію фонтану “Три Грації” (їх – усього три у світі, між іншим). Так, обидві будівлі – і сам палац Ґрохольських-Терещенків, і колишній будинок культури – є пам'ятками, тож кожну шкода раптом що. Та все ж це РІЗНІ будівлі, між якими – хай і 600 метрів, але ця відстань таки є. А це означає, що у випадку загоряння однієї зовсім не обов'язково має згоріти й інша. Тож будьмо уважними, поширюючи будь-яку інформацію про цю пожежу, ну будь ласочка!” – проаналізував ситуацію журналіст Олександр Трохимчук.

Скриншоти ІМІ

За повідомленням рятувальників, унаслідок пожежі будівлі колишнього будинку культури ніхто не постраждав. Вогнем знищена покрівля та пошкоджена будівля. Причина пожежі встановлюється.

Нагадаємо, наприкінці серпня суд повернув державі палац Терещенків, забравши його в УПЦ МП.

Liked the article?
Help us be even more cool!