ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавське видання запустило відеоновини, які озвучує згенерована ШІ ведуча

11.03.2024, 16:25
Надія Кучер
Згенерована штучним інтелектом ведуча. Скриншот ІМІ з відео Kolo.news
Згенерована штучним інтелектом ведуча. Скриншот ІМІ з відео Kolo.news

Полтавське видання “Kolo.news” згенерувало за допомогою штучного інтелекту ведучу Наталку Полтавку, яка озвучує новини. Такі ролики редакція планує випускати на постійній основі. Про це медіа повідомило на своїй фейсбук-сторінці.

“Хочемо представити вам нову журналістку редакції Kolo.news Наталку Полтавку, яку ми згенерували за допомогою штучного інтелекту. Кожне нововведення має своє технічне завдання. Завдання Наталки: читати українською мовою без іноземного акценту 30-секундні новинові ролики з картинками та текстом”, – пише редакція.

Видання планує забезпечити появу таких роликів на постійній основі. Надалі планують стежити, щоб Наталка правильно вимовляла слова, текст мав логічний початок і завершення, а також протестувати відео довшої тривалості, оцінити реакцію алгоритмів Facebook. 

У коментарі полтавській представниці ІМІ головна редакторка Kolo.news Тетяна Цирульник повідомила, що на створення Наталки Полтавки надихнуло навчання на  міжнародному курсі Digital ABC Модуль Е “Епоха штучного інтелекту в редакції” за сприяння Асоціації Незалежних Регіональних Видавців України в партнерстві з WAN-IFRA та EU4IM, яке редакція зараз проходить.

“Участь у навчанні беруть 28 учасників із 14 регіональних медіа України, а загалом у нас на курсі журналісти із шести країн. Це навчання і нетворкінг: ми багато обговорювали з колегами тему ШІ, як його зараз запроваджують у редакціях і як він може допомогти, щоб автоматизувати рутину і створити щось абсолютно оригінальне і цікаве читачеві, який поступово відходить від читання новин на користь перегляду відео”, – розповіла Цирульник.

За її словами, журналісти, що звикли писати, мусять конкурувати з TikTok і відео в принципі, тому редакція вирішила шукати шляхи рішення.

“У нас немає студії для запису новин, та й журналістам, які пишуть, важко перелаштуватися в телеведучих, тому вирішили спробувати залучити для створення відеоконтенту штучний інтелект. Зараз засилля програм з навчання ШІ, і ми ледь не купили в блогерів посібник за 17 тис. грн. На щастя, коли шукаєш, то можливості знаходяться, і для нас рішенням стали безкоштовні курси для журналістів”, – ділиться редакторка. 

Також Тетяна Цирульник зазначила, що знайти програму, яка дозволить ведучим говорити українською мовою без акценту, було важко, були проблеми з оплатою.

“Програми штучного інтелекту пропонують дуже обмежені безкоштовні версії, яких не вистачить на нормальну роботу, а платити по 90–120 і більше доларів на місяць за програму створення відео регіональному медіа складно, але ми прийняли ці витрати”, – зазначає вона.

Ведучу обрали максимально ділову, розповідає Цирульник, планують залучити до Наталки й Петра, якщо знайдуть йому хороше озвучення. 

“Серед питань, які на цьому етапі важливі: стежити, щоб ШІ правильно вимовляв прізвища, імена та назви населених пунктів; обрати оптимальну довжину відеороликів та тематику для відео. Можливо, ШІ-ведучі підбиватимуть підсумки дня, або вітатимуть з днем народження, або читатимуть оголошення. Це має бути цікавим для глядача, спробувати монетизувати ці відео в соцмережах”, – каже редакторка.

Серед завдань також максимально налагодити процес створення ролика, щоб він не займав понад годину на день робочого часу журналіста.

“Ще плануємо спробувати створити ШІ-аватар реальних журналістів, розробити концепцію роботи з ШІ-ведучими, адже глядач має чітко розуміти що перед ним не жива людина. Головне – робота з ШІ має полегшити працю журналіста і зацікавити аудиторію. Крім того, це добре тренування мізків редакції”, – говорить Тетяна Цирульник.

Liked the article?
Help us be even more cool!