ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Постраждала перекладачка телеканалу ZDF пригадала момент удару по готелю Kharkiv Palace

Обережно! У новині є фото, яке може бути бентежним

Українську перекладачку німецького телеканалу ZDF Світлану Долбишеву, яка отримала поранення внаслідок російського обстрілу Харкова, 10 січня виписали з лікарні, вона відновлюється вдома.

Про це Світлана розповіла в коментарі регіональній представниці ІМІ.

Лікарі діагностували їй струс головного мозку, відкриту рану частини голови, забій та гематому легені, перелом ребер.

Фото – Світлана Долбишева

Перекладачка розповіла, що команда ZDF приїхала до готелю Kharkiv Palace за декілька годин до удару. Вони закінчили працювати й мали збиратися йти разом на вечерю. На своїх колег Світлана очікувала в холі, у фоє готелю. 

“Сама структура готелю з погляду архітектури зараз мені видається особливо важливою, раніше я про це не так думала, це атріум на 11 поверхів. І я тільки встигла спуститися ліфтом униз, вийти до головного входу, подивитися, чи немає моїх колег десь неподалік. Я зрозуміла, що прийшла перша, і сіла біля рояля на кріслі очікувати їх. Встигла відкрити тікток і прочитати два вірші Василя Симоненка. І думаю, що це все зайняло приблизно, всі ці рухи, одну хвилину. Бо пам'ятаю, як вийшла на вулицю, подивилася, що зараз 18:58. І далі пам'ятаю тільки окремі кадри. Кадр, як обсипається весь цей атріум. Наступний кадр – це підлога”, – пригадала Світлана Долбишева.

Відео Світлани Долбишевої

Після удару Світлані вдалося спуститися на підземну парковку готелю і знайти своїх колег.

“Перші 15 хвилин я просто лежала на підземному паркінгу. Потім підійшли до мене лікарі, у яких був, я не знаю, якийсь, може, мінімальний набір медичних інструментів, але вони нічого не могли мені зробити. Вони тільки сказали, що лише сортують пацієнтів, тому вони викликали швидку, бо я не могла пересуватися самостійно. Біль посилювався з кожною хвилиною. І дихати ставало тільки важче. Вже потім я зрозуміла, що через осколки, які були розкидані навколо готелю, машини швидкої не могли під'їхати. Вони забирали перших пацієнтів, поранених, тих, хто міг до них вийти або кого могли вивести до них. Водій нашої команди весь час виходив на вулицю і намагався зловити швидку і якось її скоординувати, спустити в цей підземний паркінг, щоб мене забрали саме на ношах”, – розповідає Світлана. 

Далі Світлану відвезли на первинне обстеження до Харківської обласної клінічної лікарні, після того вже до Києва. 10 січня Світлану виписали з лікарні, і наразі вона відновлюється вдома. Перекладачка каже, “для лікарів мій діагноз, як би він не звучав, – це просто тілесний перелік, можна сказати”. “Нічого з цього не загрожує моєму життю, все має нормально зростися, і буду далі жити життя”, – додала вона.

Фото – Світлана Долбишева

“Найважче зараз це бачити – що удари по готелях продовжуються і яких руйнувань, ушкоджень зазнали люди в Park Hotel, що в якомусь сенсі навіть гірше, бо він маленький, там було пряме влучання в дах. Дивитися ці відео прямо дуже боляче, і аж усе здригається всередині”, – розповідає Світлана.

Як повідомляв ІМІ, 30 грудня 2023 року в Харкові внаслідок російського обстрілу отримала поранення українська перекладачка німецького телеканалу ZDF Світлана Долбишева. Команда каналу на момент вибуху перебувала в готелі Kharkiv Palace, у який влучила російська ракета. Перекладачка дістала травму в холі: у неї зламане ребро і три хребці. Також унаслідок атаки поранення отримав громадянин Великої Британії, який є радником з безпеки команди ZDF.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Крім того, суттєвих пошкоджень зазнав Будинок радіо, де розташовані офіси “Суспільне. Харків” та Українського радіо.

10 січня 2024 року під час російського обстрілу харківського готелю “Парк” дістали поранення журналіст Давіт Качкачішвілі та фотографка Озге Еліф Кізіл турецького інформаційного агентства Анадолу. Також було знищено авто команди. Крім того, поранення дістала українська фіксерка каналу France 2 Віолетта Педорич.

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що Росія вдарила по готелю в Харкові цілеспрямовано, всі потерпілі є цивільними. Він зазначив, що готель використовували здебільшого іноземні журналісти.

“У цьому готелі ніколи військові не жили, це знає майже весь Харків. Цей готель використовувався журналістами. Це був загальновідомий факт. На момент удару в готелі перебували іноземні журналісти, зокрема з Туреччини. Тому я вважаю, що цей удар РФ здійснила саме по ЗМІ”, – сказав Тимошко.

ІМІ веде моніторинг злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні. За рік і десять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!