ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликали Україну внести засуджену журналістку з Криму Данилович до списків на обмін

03.07.2023, 14:59
Фото – ZMINA
Фото – ZMINA

Низка правозахисних організацій висунули вимогу до російської влади звільнити засуджену в Криму громадянську журналістку Ірину Данилович, а Україну закликали внести її до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії, повідомляє проєкт Радіо Свобода "Крим.Реалії".

Правозахисники стверджують, що протягом усіх 14 місяців перебування в Сімферопольському СІЗО-1 Данилович жодного разу не отримала медичної допомоги, призначеної незалежним лікарем, що прирівнюється до тортур та нелюдського поводження.

Вони також заявили, що найближчим часом Данилович незаконно етапують за межі Криму – до Російської Федерації, повністю ізолювавши її від рідних та адвокатів.

У зв'язку з цим правозахисники вимагають від Росії звільнити Данилович та інших політв'язнів, які незаконно утримуються на території окупованого Криму, надати їм медичну допомогу та припинити їхнє переслідування.

Українську владу правозахисники закликають занести Данилович до списків на обмін і боротися за її звільнення, виробити ефективний механізм звільнення цивільних заручників та підтримувати тему політв'язнів високо на порядку денному.

Активісти також просять міжнародну спільноту закликати Росію до звільнення Данилович та надання їй медичної допомоги, виступити медіатором у процесі звільнення / обміну політв'язнів, запровадити санкції проти причетних до ув'язнення Данилович та всіляко підтримувати Україну у звільненні тимчасово окупованих територій.

З таким зверненням виступили Центр прав людини ZMINA, "Кримський процес", Платформа звільнення політв'язнів, КримSOS, Центр громадянських свобод, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, "Кримська правозахисна група", правозахисний центр "ДІЯ", Центр громадянської просвіти "Альменда", Регіональний центр прав людини, Будинок прав людини "Крим", Медійна ініціатива за права людини.

Як повідомляв ІМІ, Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

28 грудня 2022 року підконтрольний Росії Феодосійський міський суд ("суддя" Наталія Кулінська) засудив Ірину Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин за ч. 1 ст. 222.1 КК РФ.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок громадянській журналістці та активістці Ірині Данилович, яка раніше була засуджена до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. Згідно з ухвалою апеляційної інстанції, термін покарання скоротили на один місяць.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Liked the article?
Help us be even more cool!