ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Редакторка Гард.City зібрала для ЗСУ майже 500 тисяч гривень

Фото з архіву Галини Давидової / Укрінформ
Фото з архіву Галини Давидової / Укрінформ

Головна редакторка інтернет-видання “Гард.City” (Первомайськ, Миколаївщина) Галина Давидова за кілька місяців разом з колегами й підписниками зібрала на потреби Збройних сил України майже пів мільйона гривень, повідомляє Укрінформ.

За ці кошти вони закупили й передали бойовим підрозділам антени різних типів, рації, старлінк, гідрокостюми, обладнання для дронів, акумулятори, позашляховик, запчастини для ремонту автівок і таке інше. Триває також збір коштів на капітальний ремонт автівки для бригади морської піхоти.

За словами Давидової, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ її колектив разом з читачами допомагав волонтерам, але самостійно цим не займалися.

“Як для регіонального ЗМІ в нас велика кількість підписників. Особисто я тут прожила все своє життя, багато хто знає мене особисто, мою родину. Тому, коли ми оголошуємо збір на ті чи інші військові потреби, люди нам довіряють”, – розповіла вона.

Син Давидової, 29-річний Данило, ще 26 лютого 2022 року пішов захищати Україну на фронт і нині служить у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді.

Редакторка розповіла, що почала волонтерити наприкінці липня 2023 року, після того як підрозділу її сина знадобився терміновий ремонт пошкодженої обстрілами вантажівки. 

“Раніше він не скаржився на забезпечення, але на той момент склалася така ситуація, що автомобіль їм був конче потрібен. Для того щоб знайти запчастини, доставити їх офіційним шляхом, знадобилося б чимало часу, якого в них не було. Тож він попросив допомогти. Але оскільки власних коштів нашої родини було недостатньо, то я звернулася до своїх передплатників. Це спрацювало”, – пригадала Давидова.

Потім до неї по допомогу звернувся колега Олександр Шумілін, який працював у виданні технічним редактором, але ще в березні 2022 року пішов до війська.

“Зараз він служить у 123 бригаді ТрО і спеціалізується на зв'язку. Він сказав, що їм конче потрібні “антени-павуки”. Це пристрої, які розгортаються на певній дистанції від місця перебування бійців та забезпечують зв'язок. Але вони ще й рятують життя нашим хлопцям, бо в разі прильоту по антені вибух стається на відстані. До речі, це наша українська розробка. І от це все разом стало стимулом для того, щоб зайнятися волонтерством предметніше”, – розповідає журналістка.

Потім, розповіла Давидова, замовлення посипались одне за одним. І всі дуже потрібні. Сьогодні алгоритм дій цієї волонтерської ініціативи такий: до них звертаються військовослужбовці, зазвичай знайомі, з проханням про якесь конкретне обладнання. Бажано, щоб цей запит був підкріплений листом від командира частини. Тоді починається збір.

“Зараз у мене ціла тека таких запитів. Щоб зацікавити людей активніше допомагати ЗСУ, ми організовували лотерею. Лотами ставали якісь особисті речі або невеличкі сувеніри, які ми самі купували. Скажімо, я запропонувала колись придбану оригінальну вертикальну банківську купюру номіналом 20 грн, хтось приніс баночку меду і таке інше. Люди відгукувалися, це було для багатьох своєрідною розвагою. А ми збирали донати. Через деякий час наші читачі вже почали самі пропонувати певні суми та той чи інший збір”, – зазначає Давидова.

Найстрашніше для неї у волонтерстві, зізналася редакторка, не встигнути зібрати кошти для того військовослужбовця, який звернувся по допомогу. 

Також вона додала, що  останнім часом з'явилася ще одна небезпека – шахрайські схеми, через які можна втратити кошти, які насилу вдається зібрати. 

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2023 року журналіст із Луцька Мирослав Ватащук у межах проєкту “Медіа-кава” зібрав 6 мільйонів гривень на потреби військових. Перший каволот після повномасштабного вторгнення Росії в Україну з’явився 10 травня 2022 року. А перший мільйон надійшов на картку волонтера в липні 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!