ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ відкрила кримінальне провадження за чотирма статтями щодо Ірини Фаріон

Фото – Telegram-канал Ірини Фаріон
Фото – Telegram-канал Ірини Фаріон

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки, філологині Ірини Фаріон.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За матеріалами слідства, в одному зі своїх інтерв'ю Фаріон зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців Збройних сил України і не може назвати їх українцями. Це спричинило обурення серед українських військових та в суспільстві загалом. 

Крім того, у своїх соцмережах Фаріон опублікувала допис зі скриншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, у якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника. Це стало підставою для його переслідування російськими спецслужбами.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон.

Як повідомляв ІМІ, 14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”.

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця.

Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа.

Львівський національний університет “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомив про створення робочої групи щодо цієї ситуації, яка працюватиме до 22 листопада.

Раніше з Фаріон виник ще один скандал. 5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

Вона заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

На це відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

Liked the article?
Help us be even more cool!