ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення Ірини Фаріон з університету

Фото – Суспільне Львів
Фото – Суспільне Львів

У Львові сьогодні, 14 листопада, студенти вийшли на мітинг із вимогою звільнення мовознавиці Ірини Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Збір студенти розпочали близько 12:00 біля головного корпусу Львівської політехніки. Із собою учасники протесту принесли плакати “Фаріон – геть”, “Ірина Фаріон ганьбить Україну”.

Серед учасників мітингу – студенти нацуніверситету “Львівська політехніка”, львівського національного університету Івана Франка, коледжу індустрії моди Київського національного університету технологій та дизайну та інші. На початку вони виконали гімн.

Серед студентів, які вийшли на протест, Софія з Кременчука.

“Ми вийшли на цей протест, щоб домогтися звільнення Ірини Фаріон з університету. Тому що мій батько військовий, і я хвилююся за нього постійно. Коли викладач мого інституту каже такі огидні речі, про це не можна мовчати. Є предмети, які вона викладає в мене”, – розповіла студентка НУ “Львівська політехніка” Софія.

До студентів вийшли представники Львівської політехніки та запросили їхніх представників в адміністрацію.

Як повідомляв ІМІ, 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала скриншот електронного листа з відкритими персональними даними студента з Криму, який хотів її підтримати. Як наслідок, його затримала ФСБ РФ. 

13 листопада Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України за фактом розголошення Фаріон конфіденційної інформації хлопця.

Сама ж Фаріон назвала “провокацією” інформацію про те, що через неї в Криму затримали студента, після того як вона оприлюднила його листа до неї.

Львівський національний університет “Львівська політехніка”, де викладає Ірина Фаріон, повідомив про створення робочої групи щодо цієї ситуації, яка працюватиме до 22 листопада.

Раніше з Фаріон виник ще один скандал. 5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що “не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи”. На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії “Азов” та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

Вона заявила, що не може назвати військових українцями, якщо вони не говорять українською мовою. 

На це відреагував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

Liked the article?
Help us be even more cool!