ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство.Інфо: Ілля Вітюк у 2014 році знімав, як "Беркут" розстрілював протестувальників на Майдані

Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Фото – Валентина Поліщук / Liga.net
Очільник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк. Фото – Валентина Поліщук / Liga.net

Керівник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк у 2014 році знімав, як “Беркут” розстрілював протестувальників на Майдані. 

Про це повідомляє Слідство.Інфо, якому інформацію про це підтвердили в Офісі генпрокурора, а також колишній керівник Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, Сергій Горбатюк. 

Зокрема, йдеться про 20 лютого 2014 року, коли на вулиці Інститутській під час Революції гідності спецпризначенці київського “Беркуту” розстріляли 48 протестувальників та поранили ще 80.

“На одному з відео на 3 хвилині 10 секунд зі сторони “Беркуту”, а саме на розі вулиць Банкова та Інститутська з’являється чоловік у цивільному одязі і темній шапці. Він знімає на свій телефон, як працівники спецпідрозділу “Беркуту” стріляють у мітингувальників”, – йдеться в матеріалі.

Ілля Вітюк. Інститутська. Майдан. 2014 рік. “Беркут”. Фото – Слідство.Інфо

В Офісі ГПУ журналістам зазначили, що особа на відео була ідентифікована як співробітник СБУ і допитана як свідок. “Однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано”, – відповіли Слідству.Інфо, не назвавши прізвища. 

Водночас екскерівник Департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, Сергій Горбатюк назвав прізвище Ілля Вітюка, який на той час був оперативним співробітником СБУ.

“Так, ми встановили цю особу у 2019-му, тоді ж і викликали на допит. Це Ілля Вітюк, на той час оперативний співробітник СБУ. Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу “Беркут”, він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, він теж не впізнав”, – сказав Сергій Горбатюк. 

Ілля Вітюк. Інститутська. Майдан. 2014 рік. “Беркут”. Фото – Слідство.Інфо

Він також додав, що Вітюка допитали лише у 2019 році щодо подій 2014-го, оскільки його особу довго не могли встановити: “А сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки. Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право”. 

Журналісти Слідства.Інфо звернулись із запитом до СБУ щодо участі Вітюка в подіях під час Майдану.

Що передувало

4 квітня вийшов матеріал Слідства.Інфо про статки дружини та матері Іллі Вітюка. Журналісти виявили, що його рідня володіє нерухомістю щонайменше на 25,5 млн грн за ринковою вартістю. Зокрема, дружина Вітюка Юлія під час війни купила квартиру, яка коштує понад 20 млн грн. 

Напередодні публікації розслідування, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста Слідства.Інфо Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

6 квітня редакція Слідства.Інфо заявила, що працівник СБУ міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки Євгенію Шульгату. У такий спосіб спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, вважає медіа. 

Медіарух вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ та ТЦК через інцидент із журналістом Слідства.Інфо.

6 квітня Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що доручив провести службову перевірку щодо інформації Слідства.Інфо про намагання вручити повістку їхньому журналісту після розслідування.

У СБУ заявили, що вивчають оприлюднену редакцією Слідства.Інфо інформацію про тиск СБУ через представників ТЦК на журналіста Євгенія Шульгата.

8 квітня 2024 року Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження у зв'язку із ситуацією щодо вручення повістки журналісту.

9 квітня 2024 року стало відомо, що голова СБУ Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами Слідства.Інфо.

За рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, який виконує оборонні завдання і знищує ворога та його техніку безпосередньо на фронті спільно з ЦСО “А”.

Liked the article?
Help us be even more cool!