ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Хмельницького зобов'язав міськраду розглянути інформаційний запит редакції ЖАР.INFO

01.06.2023, 18:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Хмельницький окружний адміністративний суд 1 червня задовільнив позов журналістки редакції ЖАР.INFO Альони Берези, визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Хмельницької міської ради та зобов'язав розглянути інформаційний запит видання. Про це ІМІ повідомила редакція видання.

Журналістка видання відправила 19 квітня інформаційний запит до Хмельницької міськради, в якому просила надати акти обстежень всіх (споруд) середніх навчальних закладів (середніх загальноосвітніх шкіл, навчально - виховних комплексів, дошкільних загальноосвітніх навчальних закладів, спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв, колегіумів) для встановлення можливості використання для укриття населення, як найпростішого укриття, що розташовані в місті Хмельницький. 25 квітня запитувачка отримала відмову в наданні інформації.

У свою чергу ЖАР.INFO звернулося із позовом до суду з проханням зобов'язати Хмельницьку міськраду надати запитувану інформацію. Вже 9 травня Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження у цій справі.

У своєму рішенні суд зазначає, що проаналізувавши зміст наданої відмови, встановив, що вона не відповідає вимогам, визначеним частини 4 статті 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, а саме “не мотивовано яким чином і на підставі якого нормативно-правового акту запитувану інформацію віднесено до таємної; не зазначено порядок оскарження відмови”. 

Також суд дійшов висновку, що відповідач не довів, що надання такої інформації завдасть шкоди інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку.

“Суд вважає, що позовні вимоги про визнання  протиправною бездіяльність, яка полягає у відмові Виконавчого комітету Хмельницької міської ради надати інформацію позивачці на запит про доступ до публічної інформації від 19.04.2023, слід задовольнити”, - йдеться у рішенні Хмельницький окружний адміністративний суд, яке отримала журналістка на свою електронну пошту.

Єдине, що не задовольнив суд – це прохання про зобов'язання відповідача надати звіт про виконання судового рішення. Суд вважає, що “враховуючи обставини цієї справи у суду не має підстав вважати, що суб'єкт владних повноважень буде порушувати закон не виконуючи рішення суду, зазначене рішення має бути виконане негайно”. Саме тому у задоволенні цієї вимоги було відмовлено.

Загалом суд визнав протиправною діяльність виконавчого комітету Хмельницької міської ради та зобов'язав розглянути такий запит у відповідності до вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації” з урахуванням висновків суду.

На користь позивачки суд стягнув 1 073 (одна тисяча сімдесят три) грн 60 коп. судового збору. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!