ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відхилив клопотання прокуратури про оголошення Коцаби в міжнародний розшук

Коломийський міськрайонний суд відхилив клопотання прокуратури про оголошення в міжнародний розшук обвинуваченого в державній зраді ведучого “каналів Медведчука” та блогера Руслана Коцаби, а також тримання його під вартою та екстрадицію до України.

Таке рішення суд ухвалив 27 листопада, повідомляє Суспільне.

“Коцаба шляхом обману, з метою уникнення кримінальної відповідальності, покинув територію України. Тому прошу обрати щодо нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з метою подальшого оголошення обвинувачуваного в міжнародний розшук, з подальшою екстрадицією його зі США для продовження розгляду кримінального провадження”, – сказав прокурор Олексій Безрукий.

Своєю чергою Руслан Коцаба заявив, що не переховується. “Я зобов'язуюся з’являтися на кожне засідання. В мене є посвідчення, український паспорт, в мене є американське ID, де вказана моя адреса. Я не переховуюся, я – в процесі набуття статусу надання мені політичного притулку”, – сказав він.

Клопотання прокурора відхилили. Суддя Олександр Калинюк не повідомив деталей цього рішення. Сказав, що його текст оприлюднять не пізніше ніж 1 грудня в Єдиному реєстрі судових рішень.

“Ухвала може бути оскаржена безпосередньо в Івано-Франківському апеляційному суді протягом семи днів із дня її оголошення. Чому суд дійшов висновку про необхідність відмови в задоволенні клопотання прокурора, буде вказано в повному тексті цієї ухвали”, – сказав суддя Олександр Калинюк.

Наступне засідання в справі Коцаби проведуть 14 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня 2023 року прокуратура подала клопотання про оголошення Руслана Коцаби в міжнародний розшук і тримання його під вартою. 

У 2015 році СБУ затримала Коцабу, після того як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав “братовбивчою громадянською” і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань”) КК України.

Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності Збройних сил України, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу. У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018 року почався новий розгляд справи Коцаби. Із квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У 2023 році Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Його адвокатка Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

22 лютого 2023 року адвокатка Коцаби Світлана Новицька повідомила, що він виїхав з України до США зі статусом політичного біженця.

У Держприкордонслужбі відмовилися повідомити, як і коли Коцаба перетнув державний кордон, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом.

Liked the article?
Help us be even more cool!