ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суддя пояснила, чому ухвалила рішення, яке порушило права редактора "Четвертої влади"

14.09.2023, 16:00
Ганна Калаур

Суддя Світлана Шевчук прокоментувала журналістам “Четвертої влади”, чому у 2012 році ухвалила рішення, в якому йшлося, що поширення інформації про зарплати й премії працівників обласної держадміністрації порушить законодавство про захист персональних даних, повідомляє “Четверта влада”.

Нагадаємо, нещодавно Європейський суд з прав людини визнав протиправними рішення українських судів, які вирішили, що посадовці Рівненської ОДА і Верховної Ради правомірно не надали публічної інформації головному редактору “Четвертої влади” Володимиру Торбічу. Зокрема, ЄСПЛ визнав, що рішення національних судів порушили статтю 10 Європейської конвенції про захист прав людини. Однією із суддів, які порушили права журналіста, була на той час суддя Рівненського окружного адміністративного суду Світлана Шевчук. Нині вона є суддею Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Суддя пояснила “Четвертій владі”, що 2012 року ухвалила таке рішення через відсутність на той час сталої судової практики з подібних питань. 

“Закон України “Про доступ до публічної інформації” набрав чинності 9 травня 2011 року, і станом на дату ухвалення судового рішення – 14 лютого 2012 року – були відсутні чіткі критерії та стала судова практика Верховного Суду України щодо правозастосування вказаного закону в порівнянні з іншими законами та рішеннями Конституційного Суду, про які йдеться в рішенні суду першої інстанції”, – відповіла Світлана Шевчук.

Також вона зазначила, що національні суди зобов'язані запроваджувати в українське судочинство рішення ЄСПЛ. Тому справу з Володимиром Торбічем вона теж враховуватиме в майбутньому. 

“При вирішенні справ вказаної категорії в обов’язковому порядку я враховуватиму рішення Європейського суду, на яке має місце покликання у вашому запиті”, – відповіла суддя.

Як відомо, головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч звернувся до Рівненської ОДА із запитом у 2011 році з проханням надати інформацію щодо виплат премій працівникам адміністрації за 2009–2011 роки. Більшість управлінь ОДА дали відповідь на запит належно, але інші – або узагальнені дані, або відмовилися надати будь-що. Через відмови надати інформацію Володимир Торбіч звернувся до суду. Цю справу в Україні розглядали у 2012 році суддя Світлана Шевчук у Рівненському окружному адміністративному суді та судді Ірина Охрімчук, Ігор Бондарчук та Богдан Моніч у Житомирському апеляційному адміністративному суді.

Скаргу редактора обидві судові інстанції відхилили, а Вищий адміністративний суд у відкритті касаційного провадження відмовив. Не погодившись із рішеннями українських судів, Володимир Торбіч звернувся до Європейського суду з прав людини, який поставив крапку в справі 13 липня 2023 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!