ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Броварах спалили авто програми "Схеми", яке належить водію проєкту

17.08.2020, 10:02
Фото – Наталя Седлецька
Фото – Наталя Седлецька

У Броварах (Київська область) уночі 17 серпня невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”, який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. Про це повідомила головна редакторка програми Наталка Седлецька, повідомляє Радіо Свобода.

Інцидент стався близько 00:30 під будинком водія.

“Співробітнику програми розслідувань “Схеми” спалили авто. Борис Мазур – наш незмінний водій і постійний учасник знімальної групи. Це трапилося під його будинком у Броварах о пів на першу ночі, машина відновленню не підлягає”, – зазначила Седлецька.

Оперативно-слідча група провела огляд місця події.

Седлецька наголосила, що підпал пов’язаний саме з професійною журналістською діяльністю “Схем”, “яка комусь дуже не подобається”.

“З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв: їхні паспорти, номери авто, адреси проживання – та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А в минулу п’ятницю Портнов укотре опублікував ось таке: “Маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер”, – написала Седлецька.

Водночас, за її словами, “навряд чи доводиться обмежуватися лише цією версією”.

“Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль, по суті, був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань”, – заявила головна редакторка “Схем”.

Адвокат Володимир Щиголь, який виїхав на місце, розповів, що був гуркіт, “що дає підстави стверджувати, що відбувся саме підпал”. “У подальшому, коли проводився огляд, було з'ясовано, що, найбільш вірогідно, підпал відбувся з лівої частини з боку переднього колеса”, – сказав він.

За словами захисника, криміналісти взяли зразки речовини, за допомогою якої, ймовірно, був підпалений автомобіль співробітника “Схем”.

“Хімічні зразки, які були відібрані за місцем вчинення злочину, будуть відправлені на експертизу і буде встановлено, за допомогою якої речовини було здійснено підпал. А далі слідство буде встановлювати походження речовини й так далі, – пояснив Щиголь і додав: – Враховуючи те, що ця машина постійно використовувалась у професійній журналістській діяльності, очевидно, має місце, окрім самого знищення майна, ще й перешкоджання журналістській діяльності, що є теж кримінальним злочином. У слідчого тепер є 24 години, щоб визначити кваліфікацію, внести відомості до ЄРДР і правильно скерувати розслідування”.

Як повідомляв ІМІ, 8 серпня журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач заявив, що помітив удома ознаки встановлення пристрою для прослуховування.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача за ч. 1 ст. 182 (“Порушення недоторканності приватного життя”) Кримінального кодексу України та за ч. 1 ст. 359 (“Незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також незаконне їх використання”).

31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації Президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми "Схеми", яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив всій редакції програми журналістських розслідувань "Схеми" публікацією "їхньої детальної особистої та персональної інформації", а також "аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом в темний час доби" та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

4 листопада 2019 року Рух "Медіа за усвідомлений вибір" та інші представники медіа закликали владу й правоохоронні органи притягнути до відповідальності Андрія Портнова та попросили гарантувати безпеку журналістам.

У квітні 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали позови до Печерського районного суду Києва проти ексзаступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

Liked the article?
Help us be even more cool!