ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові 10 лютого стартує фотопроєкт "Обережно: крихке!", присвячений маріупольським вітражам

У Львові 10 лютого в Mariupol Reborn за адресою вул. Ференца Ліста, 6, стартує фотопроєкт "Обережно:  крихке!", присвячений маріупольським вітражам.

Про це повідомив його автор, журналіст Іван Станіславський.

"Щоб сфотографувати всі маріупольські вітражі, мені довелося дістати собі будівельну каску, пригадати методи надання невідкладної допомоги та подолати багато кілометрів між кабінетами та установами, розповідаючи, що все, що мені потрібно, – це сфотографувати "оте кольорове вікно", – написав Станіславський.

За його словами, фотополювання за вітражами тривало два роки.

У коментарі ІМІ він пояснив, що виставка про вітражі "Обережно: крихке!" – логічна частина його досліджень спадщини маріупольських митців монументалістів.

"Збираючи дані про різні жанри монументалізму, я звернув особливу увагу на вітражі. Попри те що в масовій культурі першість завжди дістається мозаїкам, вітражі, на мою думку, є більш видовищними для глядача і більш складним для митців жанром монументалізму. Особисто я був вражений і масштабами, і художніми якостями маріупольських вітражів, свого часу для мене це стало відкриттям", – зазначив Іван Станіславський.

Він зауважив, що матеріал для проєкту збирав і протягом 2019–2021 років.

"Уже тоді було зрозуміло, що ці скляні твори дуже вразливі й можуть бути втрачені. Відкриття виставки "Обережно: крихке!" планувалося в березні 2022-го в Маріуполі", – додав журналіст.

За його словами, йому відома доля більшості маріупольських вітражів.

"90% вітражів знищено під час облоги Маріуполя російськими військами, ще 10% потребує підтвердження", – розповів автор фотовиставки.

Liked the article?
Help us be even more cool!