ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У "Медіабазі.Харків" відбулася пресконференція UN Women "Мапі України – жіночі імена"

Учасниці пресконференції, присвяченій старту всеукраїнської кампанії з перейменування вулиць на честь українок. Фото – Накипіло

У регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза.Харків” 6 березня, напередодні Міжнародного дня боротьби за права жінок, відбулася пресконференція, присвячена старту всеукраїнської кампанії з перейменування вулиць на честь українок.

Як повідомляє регіональна представниця ІМІ, кампанія “Мапі України – жіночі імена” розпочалася 7 березня з Харкова.

“До повномасштабного вторгнення в Україні лише 6% іменних вулиць були названі на честь жінок. Ми наразі проаналізували вулиці в Харкові. Із 1460 ми знайшли 16 вулиць і провулків, які названо на честь жінок. Наприклад, 26 січня цього року було перейменовано 64 вулиці. І серед них лише один топонім був перейменований на честь жінки”, – розповіла віцеголова ГО “Центр гендерної культури” та координаторка діяльності коаліції Тетяна Чернецька.

Тетяна зазначає, що така тенденція не відбиває реального внеску жінок як протягом історії, так і в сьогоденні. 

За її словами, якщо про них не говорити, не називати, вони просто забуваються. І тоді знову ж історія залишиться лише з чоловічим обличчям. Хоча в Україні і жінки, і чоловіки працюють разом і роблять різноманітні досягнення, додала вона.

Нагадаємо, у Харкові триває кампанія з перейменування вулиць, і в січні, після удару по вулиці Пушкінській, під час якого постраждала журналістка, було запропоновано змінити назву вулиці Пушкінської на вулиця Сковороди.

Акцію “Мапі України – жіночі імена” започаткувала коаліція громадських та державних організацій “Харківщина – 1325”. Ініціативу присвячено 140-річчю українського жіночого руху, яке припадає на 8 грудня 2024 року. Мета акції – перейменувати до цієї дати 140 топонімів в Україні на честь видатних жінок.

Liked the article?
Help us be even more cool!