ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві судять прихильника Стремоусова за участь у викраденні людини та підтримці окупантів

Фото – фейсбук Ігоря Савицького
Фото – фейсбук Ігоря Савицького

У Миколаєві продовжується суд над Ігорем Савицьким, представником руху херсонського колаборанта Кирила Стремоусова. Раніше він фігурував у медіа як провокатор, що поширював фейки про коронавірус, намагався потрапити до міськради Миколаєва під час карантину через COVID-19 та влаштовував скандали в облдержадміністрації та громадських місцях. 

Ігор Савицький завжди представлявся як кореспондент видання “Таврія Ньюз”, заснованого Кирилом Стремоусовим, який під час російської окупації Херсонщини у 2022 році став “заступником” так званого “губернатора” Володимира Сальда.

Деталі про злочини, у яких фігурує Ігор Савицький, написало видання “Преступности.НЕТ”. 

Фігуранту інкримінують участь у викраденні людини й вимаганні в неї грошей, а також виправдовування російської агресії проти України.

“Слідство встановило, що ще один фігурант провадження у військовій формі в березні 2022 року зупинив автомобіль Daewoo Lanos. Водія витягнули з автомобіля, закинули до багажника та повезли до місця проживання Савицького. Там чоловіка кайданками прикували до батареї та з побиттям по голові й тулубу вимагали 12,6 тисячі доларів США неіснуючого боргу”, – пише видання.

Ввечері наступного дня фігуранти дізнались із соцмереж, що жертву розшукує цивільна дружина. Після цього його вирішили відпустити, але пригрозили подальшими проблемами, якщо він повідомить про злочин у правоохоронні органи.

Крім того, за версією слідства, Савицький підтримував зв’язок із громадянкою РФ, яка вела проросійський канал. Він їй повідомляв інформацію про ситуацію в місті, надсилав відео з результатами обстрілів у деяких частинах міста, заперечував причетність окупаційних військ до цих обстрілів.

На судових засіданнях Ігор Савицький заперечував свою провину та обвинувачував правоохоронців у фальсифікації справи. Його тримають під вартою в слідчому ізоляторі.

У 2021 році Ігор Савицький також влаштував конфлікт в одному із супермаркетів Миколаєва, тоді разом з ним був “блогер” Олександр Надьожа з Южноукраїнська, якого в липні 2023 року затримала СБУ. За даними спецслужби, Олександр Надьожа тривалий час працював на підозрюваного в держзраді Кирила Стремоусова і фактично був його “правою рукою”.

На відеохостингу YouTube зберігся канал Ігоря Савицького, де він публікував свої відео. В описі одного з них Савицький закликав приєднуватися до “Народної журналістики “Журналісти Стремоусова” та надавав контакти “модераторів” руху в усіх регіонах України.

У серпні 2022 року СБУ завадила “журналістам Стремоусова”, якими керувала ФСБ Росії, організувати псевдоакції до Дня Незалежності України.

У січні 2023 року СБУ затримала “послідовницю” Кирила Стремоусова, яка намагалась організувати в Київській області розгалужену мережу поширення в інтернеті кремлівських наративів щодо війни в Україні.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Олександр Надьожа.

Liked the article?
Help us be even more cool!