ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці ботоферма щодня створювала до 500 фейкових акаунтів для поширення наративів РФ – СБУ

12.06.2023, 14:18
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки заблокувала у Вінниці ботоферму, яка працювала на користь Російської Федерації, та затримала трьох її організаторів, повідомила пресслужба СБУ.

На спеціалізованому обладнанні затримані щодня реєстрували до 500 анонімних облікових записів у різних соцмережах, зокрема заблокованих в Україні.

"Готових "ботів" фігуранти продавали або здавали в оренду російським SMM-агенціям, що працюють "під дахом" спецслужб РФ. Тільки на "оренді" одного акаунту ділки щодоби заробляли до 20 грн. Гроші отримували як через власні криптогаманці, так і на банківські картки", – розповіли в СБУ.

За матеріалами справи, російські клієнти ботоферми використовували фейкові акаунти для поширення прокремлівських наративів. Зокрема, щодо ситуації на фронті та суспільно-політичної ситуації в Україні.

Також інтернет-агітатори виправдовували збройну агресію РФ проти України та закликали до підтримки окупантів, у тому числі на міжнародній арені.

Для цього подавали інформаційні "вкиди" від імені "пересічних" громадян, які нібито проживають в Україні й на території ЄС.

Під час обшуків у помешканнях затриманих правоохоронці виявили:

  • комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності;
  • 3 тис. SIM-карток українських та європейських операторів мобільного зв’язку;
  • 13 SIM-шлюзів та інше обладнання і програмне забезпечення;
  • банківські картки, через які вони отримували гроші від "клієнтів".

Вилучену техніку правоохоронці скерували на експертизу.

Як повідомляв ІМІ, контррозвідка Служби безпеки України під час багатоетапної спецоперації затримала одного з найбільш законспірованих агентів РФ. Чоловік збирав розвіддані про оборону обласного центру і прикордонних територій Харківської області.

Liked the article?
Help us be even more cool!