ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці коштом громади зроблять генплан доступнішим

Вінницька міська рада зробить описову частину генерального плану міста доступнішою. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Вінницької міської ради 1 лютого 2024 року.

Своїм рішенням виконком вніс зміни до рішення міської ради від 23 грудня 2022 року №1395 “Про затвердження Програми розроблення містобудівної та іншої документації перспективного значення Вінницької міської територіальної громади на 2023–2025 роки”.

Зокрема, внесено зміни в частині перегляду грифа доступу до проєкту внесення змін до генерального плану Вінниці. І на це виділяють з бюджету громади 81,5 тисячі гривень. 

Як зазначає представник Інституту масової інформації у Вінницькій області, раніше міська рада саме через наявність матеріалів із грифом “для службового користування” в текстовій частині генплану і відмовлялася надати його копію громадянам. Проте своїм рішенням від 1 лютого міськрада фактично виносить матеріали з грифом “для службового користування” в окрему тему містобудівної документації.

Раніше ІМІ повідомляв, що Вінницький окружний адміністративний суд зобов'язав Вінницьку міську раду надати громадській організації “Автомайдан Вінниччина” копію текстової частини генерального плану міста. 

До суду організація звернулася після того, як міськрада в травні 2023 року відмовилася надати документи у відповідь на запит на отримання публічної інформації. 

Суд визнав протиправними дії міськради, яка відмовилася надати громадській організації копію документа.

Водночас суд відмовив позивачам зобов'язати міську раду опублікувати текстову частину генплану на офіційному сайті міськради. І цей пункт лише збільшує витрати для громади та громадян.

Після судового рішення з вимогою надати запитувачам інформацію, Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради надіслав ГО “Автомайдан Вінниччина” лист, де зазначив, що виготовлення копії текстової частини генерального плану потребує додаткових коштів.

Документ складається зі 195 сторінок. А згідно із Законом “Про доступ до публічної інформації” міська рада безкоштовно може надати лише 10 сторінок. З 11-ї копія кожної сторінки коштує 6,06 грн. Відповідно, щоб зробити копії всіх 195 сторінок документа, потрібно сплатити 1181,7 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!