ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Із 2022 року Росія влаштувала тисячі кібератак на залізниці Євросоюзу – міністр транспорту Чехії

Росію підозрюють у тисячах спроб втручань у роботу європейських залізничних мереж після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Прага вважає це частиною кампанії з дестабілізації Європейського Союзу та саботування критичної інфраструктури.

Про це в інтерв'ю Financial Times повідомив міністр транспорту Чехії Мартін Купка, передає hromadske.

За його словами, хакерська кампанія містила атаки на системи сигналізації та мережі чеського національного залізничного оператора České dráhy. Минулі атаки вивели з ладу систему продажу квитків і спричинили занепокоєння, що успішне втручання в роботу сигналів може призвести до серйозних аварій.

"Це однозначно складний момент, [але] я справді дуже задоволений, тому що ми можемо захистити всі системи [від] успішної атаки", – заявив Купка.

У České dráhy підтвердили, що спостерігали збільшення кількості кібератак на свою цифрову інфраструктуру. Там запевнили, що компанія "постійно зміцнює" свою кібербезпеку.

Чеське агентство з кібербезпеки NUKIB попередило про зростання кількості кібератак останніми роками. У їхньому липневому звіті вказувалося, що однією з помітних тенденцій минулого року стало збільшення інтересу зловмисників до енергетичного та транспортного секторів. 

Видання пише, що спроби Росії дестабілізувати енергетичну інфраструктуру ЄС добре задокументували, але втручання в транспортні мережі обговорювалося менше.

У березні 2023 року Агентство ЄС із кібербезпеки у своєму першому звіті про загрози для транспорту вказувало, що "напади на залізничні компанії зростають, насамперед через вторгнення росії в Україну". У ньому згадали великі кібератаки "проросійських хакерських груп" на залізничні компанії в Латвії, Литві, Румунії та Естонії.

Як повідомляв ІМІ, Російська Федерація запустила національну кібернаступальну програму. Окрім того, що підрозділи її спецслужб збільшують штат хакерів, офіцери ГРУ і ФСБ їздять у відрядження до військових вишів з ІТ-спеціальностями. Вони приїздять до цивільних політехнічних університетів, де вивчають спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів.

Liked the article?
Help us be even more cool!