ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти "Полтавщини" в розслідуванні показали, як місту зекономити 1,8 млн грн на закупівлі дронів

25.03.2024, 16:55
Надія Кучер

Журналісти онлайн-медіа “Полтавщина” провели експеримент із закупівлі дронів для військових після того, як зафіксували переплату Полтавської міської ради на закупівлі безпілотників.

Як пише видання, в період нового тендеру на постачання дронів журналісти запросили для участі в ньому учасників аналогічних торгів з інших громад. У результаті Полтавська міська рада має можливість придбати 47 Mavic 3T по 184 тисяч грн.

На початку березня 2024 року департамент цивільного захисту Полтавської міськради оголосив тендер на закупівлю чергової партії дронів: 47 безпілотників DJI Mavic 3T по 197 тис. грн за штуку з очікуваною вартістю 9 млн 259 тис. грн.

У редакції вважають, що оголошення цієї закупівлі посадовці міськради планували, щоб провчити журналістів.

“За кілька днів до цього ми опублікували статтю, де порівняли попередню закупівлю дронів Mavic 3T Полтавою по 222 тис. грн з Рівним, де дрони купили по 197 тис. грн. Полтавський департамент цивільного захисту вирішив, що з нашого боку є нахабством критикувати роботу міської влади та вирішив “провчити” журналістів. Чиновники оголосили тендер з очікуваною вартістю 197 тис. грн за один Mavic 3T. Тобто якщо в Рівному до такої ціни дійшли шляхом торгів, то в Полтаві з такої ціни стартували”, – розповіли в редакції. 

Керівник департаменту Олександр Сороковий зробив допис у Facebook, у коментарях до якого написав, що “було б дуже добре та показово для Миколи Лисогора (журналіст “Полтавщини”, автор публікації про закупівлю дронів. – Прим. авт.) долучитися до цієї закупівлі й довести всім, що він мав рацію. Вважаю, для нього це повинно стати справою честі та ділової репутації як для журналіста”.

Журналісти “Полтавщини” вирішили запросити на тендер учасників тендерів у Рівному та інших громадах, які пропонували прийнятні ціни. Контакти взяли з поданих ними на Prozorro документів. 

“Зателефонувавши, ми розповіли, що допомагаємо департаменту цивільного захисту провести тендер і хочемо побороти монополію в полтавських закупівлях. У разі відмови ми хотіли поцікавитися, що не так з умовами полтавського тендеру. Однак ті, кому ми телефонували, подякували за запрошення, а один з потенційних учасників навіть підтвердив, що зайде на цей тендер, бо пропозиція його зацікавила (так і сталося)”, – пише “Полтавщина”. 

У редакції зазначають: не були впевнені, що на тендер справді заявиться хоч хтось. Паралельно журналісти видання вивчали ринок і переконалися, що ціна за дрон 197 тис. грн цілком реальна. 

“Показавши оголошений тендер одному з перевірених польських постачальників дронів, ми отримали цінову пропозицію в $4750 за DJI Mavic 3T (включно з розмитненням та доставкою в Україну) – це 183 тисячі гривень за поточним курсом. На жаль, ця компанія не має юридичної особи в України для участі в тендері”, – пише “Полтавщина”.

14 березня відбувся аукціон. На торги із закупівлі дронів зайшли три учасники.

Після аукціону кінцеві пропозиції були такими:

  • ТОВ “Технопроф” – 9 188 500 грн; 
  • ТОВ “Інкос Індастрі” – 8 851 510 грн;
  • ТОВ “Емсі Прінт” – 8 648 000 грн.

Видання переконане, що їхнє розслідування дозволяє зробити висновок, що керівництво Полтави купляло спорядження для військових з переплатою. 

“Візьмемо для порівняння дрон Mavic 3T. Наприкінці минулого року Полтава купувала цей квадрокоптер у ТОВ “ЗЕД-Мобайл” по 304 тис. грн. Після публікації статті власник “ЗЕД-Мобайл” Юрій Коновальчук і місцева активістка Альона Гончаренко доводили, що ціна за цей дрон понад 300 тисяч грн – це нормально. Коновальчук навіть збирався подати в суд на журналіста”, – пише видання.

“Полтавщина” дослідила, що Полтава може зекономити 1,8 млн. З огляду на те що місту постачали дрони по 222 тис. грн за Mavic 3T, а тепер місто може купити ці дрони по 184 тис. грн, видання дійшло висновку, що в такий спосіб Полтава може зекономити 1,8 млн, порівнюючи з ціною на Mavic 3T у лютневому тендері, і 5,6 млн грн, якщо порівнювати з цінами “ЗЕД-Мобайл”, за якими місто купило дрони в грудні минулого року.

“Хотілося б, аби дана ситуація щось змінила в міськраді. Можливо, люди, які готують документацію, перестануть прописувати штучні обмеження, блокуючи чесну конкуренцію. Можливо, працівники департаментів почнуть запрошувати потенційних учасників на торги, як це зробили ми. А робота журналістів – аналізувати і порівнювати, аби використання бюджетних коштів було максимально ефективним. Тому сподіваємося, що нашу критику чиновники нарешті почнуть сприймати як поради, а не як “маніпуляції заради хайпу”, – переконана редакція “Полтавщини”.

У Полтавській міській раді ситуацію прокоментували так:

“Дякую громадськості та представникам медіа, журналістській спільноті. Це хороший кейс, який показує, що в співпраці можна досягати хороших результатів. Єдине, щоб це було не в якійсь войовничій атмосфері. Це має бути лише співпраця. Такий механізм, як співпраця з журналістами, дає можливість ще більше розширювати ринки, щоб про нас більше знали й ще більше, можливо, подавалися на участь”, – зазначила представниці ІМІ про ситуацію керівниця пресслужби Полтавської міської ради Марина Сєрова.  

Директор Департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Олександр Сороковий у коментарі представниці ІМІ пояснив:

“Стосовно закупівлі 47 квадрокоптерів – зараз уповноважена особа розглядає всі подані документи від учасників до цього тендеру. Наступний крок – оголошення переможця та підписання з ним договору на постачання. Зауважу, що ми взяли до уваги рекомендації від Робочої групи “Прозорості і підзвітності” при ОВА”.

Liked the article?
Help us be even more cool!