ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти запобігли примусовому вивезенню дитини батьками з Німеччини до окупованого Маріуполя

18.09.2023, 18:00
Фото – скриншот з телеграм-каналу Миколи Осиченка
Фото – скриншот з телеграм-каналу Миколи Осиченка

Маріупольські журналісти запобігли примусовому вивезенню дитини, яку батьки хотіли привезти до окупованого Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив маріупольський журналіст та телевізійник Микола Осиченко, по допомогу якого звернулася тітка дівчини.

Він розповів про історію 15-річної Анни та її матері, які нині перебувають у Німеччині. Туди мати та сім’я дівчини евакуювалися з окупованого Маріуполя. 27 вересня її старший брат та мати мають намір поїхати з Європи. 

Журналіст Микола Осиченко опублікував відеоролик з інформацію про те, що дівчина категорично проти переїзду через небезпеку перебування в Маріуполі. Так історія набула розголосу.

По допомогу до Миколи Осиченка як до відомого маріупольського журналіста та публічної людини звернулася тітка дитини, яка також мешкає в Європі. Тим часом батько Анни перебуває в Маріуполі, де, зі слів родичів, доглядає за майном. Під впливом батька мама і вирішила повернутися до Маріуполя. Мотивуючи це ще й тим, що там на неї чекає вакансія за професією – виховательки в дитячому садку.

У коментарі представниці ІМІ в Донецькій області журналіст розповів, що чимала проблема, що на окупованій території людям “промивають мізки” – як дітям, так і їхнім батькам. 

“І якщо люди цілими днями по ТБ говоритимуть: “Там у вас норм, там у вас усе відновлюють!” – і потім те саме батьки розповідають дитині, то, звісно, і дитина думатиме так само. Ну і дуже важливе – це інформполітика! Мене чому той “Юрик” (фільм про блокадний Маріуполь, який спричинив критику. – Ред.) так дьорнув ще? Бо там показували так: “Не було нічого жахливого, отже і зараз там не так уже погано жити!” А дівчина була на межі, окрім усього вона дуже боїться “кадирівців”, це була одна з причин, чому вона зовсім не хоче туди їхати!” – розповів Микола Осиченко в коментарі ІМІ.

Микола Осиченко веде свій телеграм-канал та систематично стежить за інформацією, що надходить з окупованих територій Донецької області, зокрема Маріуполя та Донецька, також має своїх інформаторів у цих містах.

“Багато людей, багато дорослих уже повернули частину дітей в окупацію. Причому повертаються як з України, так і з Європи. Для мене є дикістю що те, що те. Тому я вирішив не мовчати, а йти до кінця, якщо вже заговорили”, – зазначив Осиченко в коментарі представниці ІМІ.

Саме через публічність та розголос про наміри вивезти дитину проти її бажання до окупованого Маріуполя з Німеччини мама за декілька днів передумала та вирішила залишитися в Європі.

По консультації журналісти зверталися до Офісу уповноваженого з прав дитини та до правозахисників, депутатів, СБУ, по підтримку до небайдужих українців:

“Це наша спільна заслуга, і я вдячний кожному за репост та підтримку” – написав Микола Осиченко у своєму телеграм-каналі.

Водночас журналіст стежить за цією історією, оскільки час покаже, чи не передумає мама ще раз.

Нагадаємо, фільм “Юрик” – це художня стрічка про Маріуполь, яку маріупольці розкритикували, та змусили продюсерку прибрати стрічку з платформи “Ютуб”.

Юлія Гаркуша, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!