ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет з питань свободи слова засудив тиск на Суспільне

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова на засіданні одноголосно засудив тиск на Суспільне Мовлення та закликав сприяти його розвитку відповідно до стандартів ЄС.

Про це повідомив голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. 

У коментарі ІМІ Ярослав Юрчишин зазначив, що його комітет підтримав заяву Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від 2 травня і надішле її від свого імені всім відповідальним за інформаційну та бюджету політику.

“По-друге, комітет направить до Ради національної безпеки та оборони України запит щодо відповідності пропозиції до Суспільного мовника мовити на окремій частоті першого каналу рішенню щодо гарантій інформаційної безпеки. По-третє, ми беремо цю ситуацію на постійний комітетський контроль”, – зазначив Ярослав Юрчишин.

Що передувало

25 квітня голова Наглядової ради Суспільного Світлана Остапа заявила, що Суспільне хочуть викинути з вечірніх слотів телемарафону. Натомість наглядова рада сформувала зустрічну пропозицію щодо перерозподілів слотів у марафоні – передати всі прайми Суспільному.

24 квітня народна депутатка Мар’яна Безугла опублікувала на своїй фейсбук-сторінці кілька постів, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, зарахувавши до “державних” і Суспільне Мовлення.

Зокрема, вона зазначила, що “Суспільне, “Дом” і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти”, і запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема “Ради” або Суспільного.

29 квітня Суспільне Мовлення звернулося до голів чотирьох комітетів Верховної Ради з проханням дати оцінку висловлюванням народної депутатки Мар’яни Безуглої, розглянути спроби тиску на медіакомпанію та підривання реформи існування незалежного мовника, яка була однією з передумов вступу України до Європейського Союзу.

30 квітня Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне Мовлення та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону.

2 травня 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що наступ на Суспільне розглядатиметься всіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти.

Раніше Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік. У звіті зазначили, що телемарафон забезпечує “безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами”.

Liked the article?
Help us be even more cool!