ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шмигаль вважає недоцільним переспрямування коштів від телемарафонів на потреби ЗСУ

Денис Шмигаль. Фото – урядовий портал
Денис Шмигаль. Фото – урядовий портал

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає недоцільним переспрямування коштів, які призначено для телемарафонів “Єдині новини” й телеканалу “FreeДом”, на фінансування закупівлі безпілотних літальних апаратів та пікапів для Збройних сил України.

Про це йдеться у відповіді очільника уряду на відповідну петицію, яку підтримали понад 29 тисяч громадян.

“Оскільки забезпечення інформаційної безпеки є частиною державної політики у сфері національної безпеки і оборони, а реалізація єдиної інформаційної політики – пріоритетним питанням національної безпеки, то фінансування відповідних заходів є вагомою складовою протидії військовій агресії Російської Федерації проти України, зокрема в інформаційному просторі. 

Відповідно, перерозподіл зазначених у петиції видатків шляхом їх спрямування на потреби інших складових сектору безпеки та оборони не є доцільним”, – зазначив Денис Шмигаль.

Водночас, зауважив прем'єр-міністр, уряд на системній основі проводить постійну роботу із залучення та спрямування фінансових, матеріально-технічних та інших ресурсів, зокрема міжнародної допомоги, на задоволення потреб і підвищення спроможностей ЗСУ та інших складових сектору безпеки і оборони, будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, захист об’єктів критичної інфраструктури, постачання нових і модернізації наявних зразків озброєння, військової та іншої техніки для здійснення заходів, пов’язаних з відсіччю збройній агресії РФ проти України.

Нагадаємо, 17 січня 2024 року на офіційному сайті Кабінету Міністрів було оприлюднено петицію “Переспрямувати кошти, призначені для телемарафонів “Єдині новини” та “Фрідом”, на фінансування БПЛА та пікапів для Збройних Сил України”. 

Автор петиції Павло Білоус наводив, зокрема, зазначав, що телемарафони:

  • є надзвичайно дорогими для державного бюджету; 
  • є часто маніпулятивними джерелами інформації, які не відображають реальну ситуацію в країні та світі;
  • є засобом політичної боротьби. 

“Ми вважаємо, що телемарафони “Єдині новини” та “Фрідом” є шкідливими для національної безпеки, демократії та економіки України. Ми вимагаємо припинити трансляцію телемарафонів та перерозподілити виділені на них кошти на потреби оборони країни”, – йдеться в петиції.

Що казала про телемарафон влада та яка тенденція до довіри до “Єдиних новин”

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону “Єдині новини” люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

За даними КМІС за 5–10 лютого 2024 року, довіра українців до телемарафону “Єдині новини” продовжує падати: станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє марафону, знизилася до 36% опитаних.  

Liked the article?
Help us be even more cool!