ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Адвокатці Коцаби, яка перебуває в СІЗО, дозволили звідти захищати свого клієнта

Адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новіцька. Фото – Zaxid.net

Підозрюваній у державній зраді адвокатці Світлані Новицькій дозволили із СІЗО захищати обвинуваченого в держзраді колишнього ведучого “каналів Медведчука” Руслана Коцабу.

Таке рішення ухвалив 11 квітня Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області, повідомляє Суспільне.

За словами судді Олександра Калинюка, суд отримав заяву захисниці Новіцької щодо проведення 11 квітня судового засідання в режимі відеоконференції зі Львівського СІЗО, де вона перебуває.

“Учасники судового розгляду не заперечили проти цього”, – сказав суддя.

Проте провести 11 квітня відеоконференцію не вдалося. За словами секретарки судового засідання Інни Тимошишиної, представник СІЗО телефоном повідомив, що в них є два зали для проведення відеоконференцій, проте обидва зайняті.

Наступне судове засідання має відбутися 20 травня 2024 року.

Що відомо про обвинуваченого в держзраді Руслана Коцабу

Руслан Коцаба – громадянин України, який поширював російську пропаганду та закликав українців бойкотувати мобілізацію.

У 2015 році СБУ затримала Коцабу, після того як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав “братовбивчою громадянською” і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань”) КК України.

Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності ЗСУ, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу. У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018 року почався новий розгляд справи Коцаби. Із квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У 2023 році Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Його адвокатка Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

22 лютого 2023 року адвокатка Коцаби Світлана Новицька повідомила, що він виїхав з України до США зі статусом політичного біженця.

У Держприкордонслужбі відмовилися повідомити, як і коли Коцаба перетнув державний кордон, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом.

31 серпня 2023 року прокуратура подала клопотання про оголошення Руслана Коцаби в міжнародний розшук і тримання його під вартою. Проте 27 листопада 2023 року Коломийський міськрайонний суд відхилив це клопотання прокуратури.

Що відомо про адвокатку Коцаби Світлану Новицьку

Як повідомляє Zaxid.net, Світлана Новицька працює адвокаткою майже 20 років. Вона називає себе експерткою в ООН та ОБСЄ. Її клієнтами є проросійські пропагандисти Олена Бойко (Віщур), Руслан Коцаба, Дмитро Василець, Тетяна Монтян. Адвокатка брала участь в Антимайдані й антивакцинаторських протестах 2021 року, які організовував львівський псевдоактивіст і антивакцинатор Остап Стахів.

29 лютого 2024 року Галицький районний суд Львівської області відправив у СІЗО на два місяці підозрювану в держзраді адвокатку Світлану Новицьку. Їй загрожує від 12 до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Львівська обласна прокуратура зазначила, що адвокатка протягом декількох років поширювала в інтернеті антиукраїнський контент. Також вона виступала в програмах на російських та проросійських медіа. У своїх численних інтерв’ю вона поширювала маніпулятивні матеріали з виключним негативом щодо України.

“У сюжетах жінка стверджувала, що Україна перебуває під іноземним управлінням, а Майдан мав на меті розвал країни. Зазначала, що правоохоронці нібито чинять свавілля. Також жінка вказувала на наявність неонацистів та фашистів при владі в Україні та існування нацистських воєнізованих формувань”, – зазначила прокуратура.

Також у своїх інтерв’ю вона виявляла зневагу до держави, її нації та мови, “особливу увагу звертала на те, що українську мову штучно видумали, а галицький акцент більшість українців взагалі не розуміють. Транслювала переконання, що Україна є “мертвонародженою дитиною, яку видали за живу”, “країною 404” та є “російською територією”.

Свою провину юристка повністю заперечує і вважає це переслідуванням за захист у суді лідерки ОПЗЖ у Львові Інни Іваночко та перешкоджанням адвокатської діяльності.

Підозру в держзраді вона вважає необґрунтованою.

Liked the article?
Help us be even more cool!