ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експертка ІМІ на тренінгу для медійників: Сексизм – один з головних убивць якісної журналістики

15.04.2024, 16:22
Павло Пущенко

Сексизм є одним з головних убивць якісної журналістики. Про це розповіла медіаекспертка Інституту масової інформації Яна Машкова під час тренінгу “Чутлива журналістика для всіх. Як уникнути стереотипів?” 12 квітня,  який провів регіональний хаб ІМІ “Медіабаза.Чернігів”.

Медіаекспертка розповіла, що на сьогодні видимість жінок у медіа доволі низька: 2024 року експертками в журналістських матеріалах були лише 17% жінок, а героїнями – 22,5%. Здебільшого, за її словами, як героїні жінки представлені в рубриках про шоубізнес.

Інфографіка представленості жінок в онлайн-медіа

Окрім того, часто медіа пишуть про жінок стереотипно та не завжди вживають фемінітиви. За словами Яни Машкової, жінки та чоловіки зображуються в медіа в стереотипних ролях, що відбивають традиційні уявлення про гендер. 

Наприклад, жінки можуть зображуватися як домогосподарки, “берегині”, лише як мами чи дружини, тоді як чоловіки – сильні й незалежні лідери.

Теми, в яких найчастіше представлені жінки в онлайн-медіа

“Сексизм – один з головних убивць якісної журналістики”, – наголосила медіаекспертка ІМІ.

Ще одна з чутливих тем у медіа – діти. Журналісти, зазначила Машкова, завжди мають пам’ятати про те, що права дитини перебувають на першому місці. Зокрема, Закон України “Про медіа” регламентує роботу журналістів з дітьми. Наприклад, медійники мають отримати письмову згоду від батьків на використання фото та відео з їхніми дітьми.

Як зазначила під час тренінгу Яна Машкова, журналістам слід правильно називати й людей похилого віку. Зокрема, “пенсіонер” є некоректним для людини старшого віку, навіть якщо вона отримує пенсію, адже людина може й досі працювати.

Лексеми для коректного висвітлення в медіа різних вікових груп

Медіаекспертка поділилася порадами, як коректно називати людей з різними видами інвалідності. Якщо журналіст не знає, як правильно назвати людину з інвалідністю, то Яна Машкова радить звернутися до профільних громадських організацій.

Як толерантно писати про людей з інвалідністю

Liked the article?
Help us be even more cool!