ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фігурантка журналістського розслідування заявила на "Силу правди" в поліцію

29.06.2023, 10:25
Фото – Сила правди
Фото – Сила правди

Дочка колишнього заступника прокурора Волинської та Одеської областей Вадима Веніславського, співвласниця луцької фірми “Спецкомунтех” Анастасія Веніславська подала заяву в поліцію на Центр журналістських розслідувань “Сила правди” щодо тиску на неї з боку журналістів. 

Як повідомляє видання, журналісти двічі зверталися до жінки з проханням відповісти на питання, які виникли в результаті журналістського розслідування щодо участі “Спецкомунтех” у тендері місцевих комунальників з її хлопцем.

У розслідуванні йдеться, що компанія сім’ї експрокурора Вадима Веніславського, ймовірно, вдалася до змови на тендері комунального підприємства “Луцькспецкомунтранс”, щоб продати комунальникам вживаний сміттєвоз. У ролі технічного учасника на тендер прийшов бойфренд дочки експравоохоронця.

Щоб з’ясувати деталі щодо перебігу тендеру і те, чи знала співвласниця компанії та її хлопець Дмитро Булюк про спільну участь у закупівлі комунального підприємства, журналісти “Сили правди” звернулися до Анастасії Веніславської спочатку телефоном, а згодом зустріли її разом з бойфрендом поблизу їхнього помешкання. Впродовж усіх цих спроб пара відмовлялася будь-що коментувати, пише видання.

“Після того як Анастасія Веніславська остаточно відмовилася давати будь-які коментарі, 23 травня до мене зателефонував дільничний поліції. Він повідомив, що жінка написала заяву на нашу редакцію. Оскільки я контактувала з нею зі свого номера, саме мені подзвонили й попросили дати пояснення. Вже у відділку із заяви Анастасії Веніславської я довідалась, що чинила на неї психологічний тиск, а головний редактор Юрій Горбач шарпав її за рукав. Ба більше, вона нафантазувала, що все це відбувається через те, що компанія “Спецкомунтех” відмовила редакції “Сили правди” у фінансуванні і тепер ми хочемо цього добитися”, – розповіла журналістка Христина Крот, яка брала участь у роботі над розслідуванням.

Директор “Сили правди” Юрій Горбач заявив, що редакція не чинила тиску на фігурантів їхнього розслідування і заяву Веніславської в поліцію вважає “абсолютно безпідставною”.

“Наша редакція не чинила стосовно фігурантів розслідування жодного психологічного тиску, а тим більше нападів (це, до речі, підтверджується на відео). Відповідно до кодексу етики та стандартів журналістики ми зобов’язані дотримуватися балансу думок, звернутися до всіх сторін цієї ситуації і надати їм можливість висловитися, пояснити свою поведінку. Саме тому ми звернулися до директора компанії “Спецкомунтех”, її нинішньої співвласниці Анастасії Веніславської, її хлопця-учасника тендеру, а також через дружину намагалися поспілкуватися з колишнім співвласником компанії, експрокурором Вадимом Веніславським, бо підозрюємо, що він досі має вплив на роботу компанії”, – розповів Юрій Горбач.

Також він додав, що дружина Вадима Веніславського Наталія Веніславська ще в спілкуванні з журналісткою заявила, що редакція нібито домагається якихось коштів від фірми, а згодом це з’явилось і в заяві її дочки до поліції.

“Наша редакція ніколи не зверталася ні до ТОВ “Спецкомунтех”, ні до будь-яких інших компаній із проханнями чи заявами про якесь фінансування. Ми – незалежне регіональне медіа, співпрацюємо з українськими, міжнародними організаціями та реалізовуємо інформаційні проєкти. Щорічно ми готуємо звіти про нашу діяльність, а за можливості – ще й публічно про це розповідаємо. Тому твердження про вимагання коштів – це ніщо інше, як намагання дискредитувати редакцію, яка виявила порушення на тендері”, – додав Горбач.

В коментарі представниці ІМІ у Волинській області Юрій Горбач розповів, що заява була про кримінальне правопорушення, журналістку опитали, але справу не відкривали.

“Христина сходила до дільничого, дала усні пояснення та письмові. Більше з поліції не зверталися. Це була заява про кримінальне правопорушення, але справу вони наче не відкривали”, - розповів він.

За словами юриста ІМІ Романа Головенка, якщо буде доведено неправдивість інформації про нібито вимагання журналістами грошей, то це може кваліфікуватися за статтею 383 (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення). 

“Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому, дізнавачу або органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років”, - навів статтю юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!