ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Головред Popasnaya.City: Мріяли встановлювати дитячі майданчики, а збирали гроші на поховання містян

Фото – Facebook-сторінка Попасная.City
Фото – Facebook-сторінка Попасная.City

Релоковане онлайн-видання Popasnaya.City (Луганська область) у березні 2022 року  організувало збір грошей на поховання загиблих від російських обстрілів містян.

Про це ІМІ розповів головний редактор видання Ярослав Нестеренко.

За його словами, співробітники фірми ритуальних послуг відмовлялися їхати до міста через щільні обстріли. Тож тіла загиблих та померлих попаснян лежали в будівлях та на вулицях.

Втім, як вдалося дізнатися Ярославові, були серед співробітників і ті, хто готовий був за гроші приїхати до міста та допомогти з похованням людей.

“Телефоную я керівниці цієї фірми, і вона каже: “У мене в машині 10 тіл лежить, і я знаю, де по місту ще 15 – родичі подзвонили й сказали забрати. Але мої копачі не хочуть їхати: я їм маю платити зарплату, 1000 гривень кожному за рейд. Вони їздять по Попасній, збирають тіла, а потім їдуть до безпечнішого місця, біля Врубівки, на інше кладовище і ховають їх там”, – згадує головред.

Редакція оголосила збір, і за добу їм задонатили 30 тисяч гривень. Гроші перерахували цій фірмі ритуальних послуг, а ті, своєю чергою, передали списки людей, яких вдалося поховати.

“Ми потім публікували ці списки: кого де поховали, фото табличок. Досвід не дуже… Ми мріяли про краудфандингову платформу. Коли я писав заявку, думали дитячі майданчики встановлювати в місті, а довелося збирати гроші, щоб попаснян собаки не тягали містом”, – додав Ярослав Нестеренко.

8 травня 2022 року українська армія була змушена відступити з Попасної, так місто опинилося під російською окупацією. За даними Ярослава Нестеренка, у місті залишається близько 200 людей. Вони переважно пенсійного віку. Окупанти не відновлюють зв’язку в місті, щоб місцеві не мали можливості передавати інформацію до Збройних сил України.

У травні 2022 року в інтерв'ю ІМІ Ярослав Нестеренко розповідав, що виїхав з міста 8 березня – коли зрозумів, що не може повноцінно працювати.

Liked the article?
Help us be even more cool!