ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа Сил ТрО розмістило зображення оголеної жінки зі зброєю (виправлено)

Виправлено щодо належності газети. За інформацією джерел ІМІ, це видання не є офіційною газетою ТРО.

У газеті Командування Сил ТрО “Спротив” від 5 квітня 2024 року розмістили малюнок у стилі пінап художника Олексія Бондаренка. На малюнку оголена жінка тримає зброю.

На це звернула увагу військова Аліна Сарнацька. На своїй фейсбук-сторінці вона зазначила, що їй про це зображення в газеті пишуть жінки-військові, яким “боляче і образливо бачити таке ставлення до жінок з боку Командування”.

“Художник Бондаренко наглядно проілюстрував, що Командування Сил ТрО ЗСУ не має поваги до жінок, які стали на захист України. Це особливо дивно бачити з боку ТрО, адже туди на початку повномасштабної війни потрапили більшість жінок. Пишаюсь, що знайома з цими завзятими, сильними і сміливими жінками”, – написала Аліна Сарнацька.

За словами військової, світлина порушує як відомчий План дій з гендерних питань в оборонній сфері, так і Національний план з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325.

“Гендерна рівність в силах безпеки і оборони – це одна з вимог для вступу України до НАТО”, – нагадала Аліна Сарнацька.

Скрін з фейсбук-сторінки Аліни Сарнацької

Медіааналітикиня та дослідниця гендерного балансу Інституту масової інформації Яна Машкова зазначає, що такі зображення принижують та дискримінують жінок-військовослужбовиць.

“Зображення жінок у сексуалізованих картинках для підняття настрою і “бойового духу” військових – це оманлива думка. Такі зображення, з урахуванням офіційного видання, щонайменше принижують та дискримінують жінок-військовослужбовиць, а їх на сьогодні в українській армії понад 62 тисячі. Впевнена, що у випускових редакторів цієї газети точно немає в планах друкувати наступний номер із зображенням напівоголеного чоловіка для підняття настрою військовослужбовиць. Оскільки за роки дослідження гендерного балансу ми не фіксували в медіа зображення або інформаційні кейси, де чоловіків зображували як об’єкт сексуалізації”, – зазначає Яна Машкова. 

Крім того, експертка зауважує, що такі кейси неможливо побачити десь в офіційних виданнях армії західних країн, оскільки це сексистський вияв щодо жінок.

За даними ІМІ, в українських медіа жінки-військовослужбовиці трапляються лише в 5% матеріалів, натомість про чоловіків-військових згадки трапляються в 95% матеріалів.

ІМІ звернувся по коментар до Сил територіальної оборони ЗСУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!