ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція закрила справу щодо заборони вести знімання журналістам "Конкурент TV" біля ТРЦ

26.01.2024, 11:02
Мая Голуб

Поліція закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістам телеканалу “Конкурент TV” працівниками торговельно-розважального центру “Порт-сіті” в Луцьку, яке сталося 21 травня 2023 року.

Справу закрили на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України (відсутність у діянні складу кримінального правопорушення), йдеться у відповідях Волинської обласної прокуратури та Луцького районного управління поліції на запити представниці ІМІ.

За інформацією прокуратури, 25 травня 2023 року за заявою про перешкоджання професійній журналістській діяльності було відкрите кримінальне провадження. А 28 грудня 2023 року дізнавач Луцького районного управління ГУ Національної поліції у Волинській області виніс постанову про закриття кримінальної справи.

Нагадаємо, 21 травня 2023 року під час всеукраїнської акції “Велодень” охорона ТРЦ “ПортCity” забороняла проводити зйомку знімальній групі телеканалу “Конкурент TV”. Заборону знімати журналістам охоронці пояснювали “приватною територією” та відсутністю дозволу від адміністрації торговельного центру.

Охорона сказала оператору Юрію Фетисову вимкнути камеру і “покинути приватну територію” разом з журналісткою Катериною Возняк. Натомість журналісти наголошували, що захід є публічним, а не приватним. Адже напередодні заходу був оприлюднений анонс на сайті Луцької міської ради.  

Після інциденту поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 КК України (перешкоджання професійній журналістській діяльності). 

Також нагадаємо, що 16 листопада 2023 року поліція Черкащини закрила кримінальне провадження щодо нападу на журналіста медіа “18000” Максима Ткаченка, не побачивши складу кримінального правопорушення. Його 29 червня 2023 року атакували парафіяни Свято-Стрітенської парафії УПЦ МП та пошкодили редакційну техніку.  

Крім того, 5 грудня 2023 року поліція Сумщини у зв'язку з “відсутністю складу злочину” закрила справу щодо факту погроз журналістам місцевого видання “ЦУКР”, проте Окружна прокуратура міста Суми поновила розслідування. Влітку 2023 року невідомі погрожували редакції сумського онлайн-журналу “ЦУКР” знищенням після публікації матеріалів про ЛГБТ-спільноту та згодом закликали до вбивства медійників, оприлюднивши “розстрільний список” з іменами членів редакції. Тоді ж за зверненням ЦУКРу поліція відкрила кримінальне провадження за фактами цих погроз (за ч. 1 ст. 345-1 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!