ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура пояснила, чому обвинувачений у погрозах Інні Білецькій уник відповідальності

12.02.2024, 10:02
Ганна Калаур
Андрія Бузинарського судили через погрози журналістці Інні Білецькій. Скриншот з відео Інни Білецької
Андрія Бузинарського судили через погрози журналістці Інні Білецькій. Скриншот з відео Інни Білецької

Кримінальне провадження в справі про погрози життю журналістки Інни Білецької закрили через закінчення строків давності притягнення до відповідальності обвинуваченого Андрія Бузинарського. З моменту, коли він погрожував журналістці (у 2018 році), минуло понад п’ять років. А законодавство передбачає лише п’ять років для визначення покарання в таких справах. 

Про це регіональній представниці ІМІ повідомила речниця Рівненської обласної прокуратури Оксана Жужельська.  

За словами речниці, кримінальне правопорушення, передбачене ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”, у вчиненні якого обвинувачували Андрія Бузинарського, належить до категорії нетяжких злочинів. 

“Відповідно до вимог п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло п’ять років (у разі вчинення нетяжкого злочину). Судом встановлено, що кримінальне правопорушення, яке інкримінували особі, вчинено в серпні 2018 року, а отже минуло більш ніж п'ять років. Відповідно, строк давності притягнення особи до кримінальної відповідальності закінчився”, – повідомила речниця.

За її словами, судові засідання в справі відкладалися з різних причин, які суд визнавав “поважними, безпідставного відкладення судових засідань не було”.

Нагадаємо, 10 січня 2024 року Рівненський міський суд звільнив від кримінальної відповідальності Андрія Бузинарського, обвинуваченого в погрозах Інні Білецькій. Також суд закрив кримінальне провадження в справі, а прокуратура проти цього не заперечувала.

Що передувало

11 серпня 2018 року син впливового на той час політика і соратника Віктора Медведчука Михайла Бузинарського Андрій Бузинарський погрожував фізичною розправою журналістці та продюсерці телерадіокомпанії “UA:Рівне” Інні Білецькій, яка здійснювала відеофіксацію вчиненого ним у стані сп'яніння ДТП. Журналістці він сказав таке: “Ти будеш як мінімум трупом, а як максимум – інвалідом. У тебе є діти?” 

Поліція за фактом погроз відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 345-1 Кримінального кодексу України (“Погроза або насильство щодо журналіста”).  Андрію Бузинарському загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років. Згодом слідчий, який працював над справою, помер. Фактично відтоді й до червня 2021 року справа не рухалась.

Через понад три роки після відкриття провадження ІМІ з’ясував, що поліція і прокуратура стверджують протилежне і перекладають відповідальність за затягування справи одна на одну. Також кримінальне провадження про погрозу вбивством журналістці звелося до “дрібного хуліганства”. 

У вересні 2022 року Рівненська окружна прокуратура повідомила Андрію Бузинарському про підозру насильством журналістці, водночас тривали розшуки підозрюваного, який переховувався від слідства. Згодом Бузинарського затримали й помістили до слідчого ізолятора. У жовтні 2022 року прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт.

Під час розгляду кримінальної справи в суді Андрій Бузинарський вступив до Національної гвардії.

Liked the article?
Help us be even more cool!